IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Начало
13:41 | 17 септември 2014
Обновен: 21:33 | 23 август 2024

НАТО с учение в Черно море

НАТО с учение в Черно море

По материала работи: Златина Добрева
НАТО с учение в Черно море

Военноморските сили на България, Румъния и кораби от състава на Втората постоянна военноморска група на НАТО (SNMG2) провеждат в рамките на два дни съвместно учение от типа PASSEX югоизточно от град Констанца, извън териториалните води на Румъния. Това са учения с чуждестранни кораби, които се организират при техните визити в български пристанища или при преминаване в близост до бреговете на България, при изявено желание от двете страни.
Целта на учението е да се повиши оперативната съвместимост с военноморските единици на страни членки на НАТО, да се подобри взаимното разбирателство и да се повиши подготовката на екипажите на море.
От българска страна участва фрегата „Дръзки” с командир капитан II ранг Георги Савов. От румънска страна участват 2 кораба, а от състава на Втората постоянна военноморска група на НАТО (SNMG2) - канадски военен кораб „Торонто” (HMCS Toronto) и испански военен кораб „Алмиранте Хуан де Борбон” (ESPS Almirante Juan de Borbón).
Двата кораба от състава на Втората постоянна военноморска група на НАТО ще направят рутинна неофициална визита в пристанище Варна от 19 до 22 септември.

Коментари

Новини Варна