IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 26°
Начало
13:36 | 21 юни 2014
Обновен: 08:19 | 21 септември 2024

Килифаревският манастир е пред рухване

Килифаревският манастир е пред рухване

По материала работи: Златина Добрева
Килифаревският манастир е пред рухване

Застрашен от срутване е манастирът "Рождество Богородично" край Килифарево, съобщи отец Йоан от манастира. Манастирът е разположен по поречието на река "Белица". След приливната вълна по реката в четвъртък са разрушени няколко метра от стената на сградата.
Разрушена е стената на най-старата част от манастирския комплекс, строен през 1835 г. от майстор Колю Фичето, отбеляза той. По думите на отец Йоан, ако не се вземат спешни мерки е възможно тази част от сградата да се срути. Наводнението е съборило и дървения мост, който свързва манастирския комплекс с Прохода на републиката. В момента единственият достъп до него е през село Нацовци, пише БТА.
Основите на манастира са дървени, а не циментови. От дърво са и всички колони, които поддържат трите етажа на сградата, от влагата те могат да поддадат, което създава реална опасност, отбеляза отец Йоан. Достъпът до тази част от сградата е ограничен, посочи той.
Според него са необходими около 100 000 лв. за ремонт и укрепване, за които ще се кандидатства в Междуведомствената комисия за бедствия и аварии. За ситуацията е уведомен и Великотърновският митрополит Григорий.

Коментари

Новини Варна