IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Начало
14:02 | 8 октомври 2014
Обновен: 05:43 | 7 септември 2024

Прокуратурата подхвана случая с детето аутист

Прокуратурата подхвана случая с детето аутист

По материала работи: Златина Добрева
Прокуратурата подхвана случая с детето аутист

Прокуратурата е образувала наказателно производство за блудство чрез принуда по случая с 13-годишното момиче, болно от аутизъм. Това съобщи говорителят на Районната прокуратура Стефан Милев, цитиран от БТА.
Милев уточни, че към този момент данните не са категорични и безспорни, но е по-добре да се прибърза, за да може да се извършат съответните експертизи - медицинска и психологическа на момичето, както и да се прегледат записите от видеокамерите в училището.
Случаят стана известен в социалните мрежи. Майката Радосвета Симеонова даде публичност на историята на дъщеря си, която е аутист. Според жената момичето е станало жертва на сексуално насилие в училище, а реакция от институциите не е имало.
МОН обяви вчера, че започва проверка по жалба на майка за насилие над детето й в IV помощно училище „Проф. Димитър Кацаров“ в София. Днес просветният министър Румяна Коларова съобщи, че е дала срок за проверката до 10 октомври.
Говорителят на Районната прокуратура уточни, че към този момент производството се води срещу неизвестен извършител. Разследващите са снели обяснения от персонала на училището, изискана е медицинска документация за социалните навици и статуса на детето и са иззети видеокамерите от училището.
Предстои момичето да бъде освидетелствано и да се изследва годността на показанията й, посочи Милев. Той добави, че към момента преписката върви по схемата "дума срещу дума" - от една страна, разследващите разполагат с изявленията на родителите на момичето, от друга - с тези на директора и персонала на училището.
Милев посочи, че майката на детето е подала два сигнала - единия до Шесто районно полицейско управление, на 29 септември, а по-късно и втори сигнал до прокуратурата.
Майката посочва, че когато на 19 септември е отишла да прибере 13-годишната си дъщеря Ана-Мария от училището, е установила, че спортният сутиен, който детето е носило, липсва.
След този ден поведението на момичето също се е променило и е оставило родителите със съмнение, че то е било насилено.

Коментари

Новини Варна