Варна 20°
fallback
Начало
18:36 | 4 юли 2014
Обновен: 04:57 | 19 септември 2024

Орешарски: Разполагаме с ликвидни буфери в подкрепа на БНБ

Орешарски: Разполагаме с ликвидни буфери в подкрепа на БНБ

По материала работи: Слав Велев

Разполагаме с ликвидни буфери в подкрепа на БНБ. Това коментира в интервю за Блумбърг премиерът Пламен Орешарски по повод банковата истерия у нас от последните дни. "Нищо не се е промени и преди и след ликвидният натиск върху две от българските банки", заяви министър-председателят. Той изрази благодарност към Европейския съюз за бързата реакция, успокоила настроенията на вложителите и инвеститорите у нас. "Ние преминахме успешно през един стрес-тест, който правят всички европейски банки, за да тренират реакциите си при кризисни ситуации. Така видяхме, че банковата ни система може да се справи в подобна ситуация и то със собствени ликвидни средства", коментира Орешарски.

Според него политическата нестабилност е добра среда да се развиват подобни слухове, които целят дестабилизация. "Най-важното в случая е, че всички се държаха отговорно. Започвам с медиите, на които искам да благодаря специално!", добави премиерът.

Актуализация на бюджета

Според Орешарски към момента не е нужна актуализация на държавния бюджет. "Не виждам само това за повод за искане на актуализация", коментира той. Премиерът очаква да има леки колебания в икономическия растеж, за месеците юни и юли, който да не се отрази фатално на крайния резултат.

Икономически растеж

Орешарски очаква 2% икономически растеж към края на годината. 2 на сто за цялата година е минимален растеж, но растеж, след 5 годишна рецесия, коментира министър-председателят.

Мандат

Премиерът е доволен от свършеното от кабинета до момента. Според него политическата конюктура е била единствената пречка да не изкара мандата си до края. За миналата една година успяхме да изпълним почти всички ангажименти, които бяхме поели пред парламента. Не можахме да направим и някой важни реформи в сферата на здравеопазването, като препоръчвам на следващия кабинет да се захване първо с тях, заяви министър-председателят.

Южен поток

"С "Южен поток", в момента се намираме в състояние на пауза", коментира Орешарски по повод замразяването на проекта у нас. Трябва да отстраним забележките от писмото на ЕК, в което се говори за стартиране на процедура срещу нашата страна, добави премиерът.

Вижте цялото ИНТЕРВЮ 

Христо Иванов, Черно море

 

Автор на статията:
Слав Велев
0 коментара
fallback
fallback