IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Начало
12:02 | 3 май 2014
Обновен: 00:35 | 7 октомври 2024

Занаятчии и производители изложиха продукцията си в Разлог

Занаятчии и производители изложиха продукцията си в Разлог

По материала работи: Златина Добрева
Занаятчии и производители изложиха продукцията си в Разлог


Поредно изложение, този път на местни производители като мляко и млечни продукти, хлебни изделия, биохрани, напитки, текстилни изделия и местни занаяти, се проведе в Разлог, съобщи БГНЕС.

Целта на изложението, провело се отново на площад "Преображение", бе популяризиране на продуктите, които се произвеждат на територията на общината. Дългосрочната перспектива пък бе да се насърчат хората, които имат желание да развиват собствен бизнес, произвеждайки местни продукти.

Както информирахме, вчера в Разлог се проведе фестивал на баницата, на който три поколения разложани демонстрираха тънкостите на приготвяне на традиционното за региона тестено произведение.

Днешното изложение на местните производители им даде възможност всеки от тях да популяризира своя бизнес, а произведеното да достигне до максимален брой хора, с цел намиране на пазари.

Един щанд на две момичета - Мария Тренчева и Христина Лазарова привличаше вниманието днес. Заради направените от тях сувенири от естествени материали, предимно хартия. Приложничките Мария и Христина бяха изработили с много вкус кукли, изкуствени букети и кошнички с цветя, великденски яйца, украсени с много вкус бутилки шампанско, кутии за бижута и други сувенири.

Съседката им по щанд Величка Шегова бе изработила и изложила върху манекени бродирани ризи и народни носии, извезани и украсени с много вкус колани, накити, кърпи, шалове и други.

Щандът на Димитър Парапунов предлагаше традиционните за Разлог малки фигурки на разложките бабугери, наричани "чауши". Макар и малки, те бяха облечени с традиционните кожи и мчаски, а отзад на кръста имаха провесени и чанове.

Най-много хора се задържаха пред производството на разложка фирма за месни деликатеси. Сред тях бяха традиционния за района старец, сред които както "разложки", така и "бански". Едно от производствата носеше срещаният само в Разлог деликатес "бабурка", а най-атрактивно и сервилно бе името на деликатеса "мезето на шефа".

Фирма "Аматица" пък представи щанд с произведени биозеленчуци като моркови, тиквички, зеле, марули, репички, картофи и др.

Не липсваше и щандът с хляб и хлебни изделия, кексове, козунаци, сладки, питки и други.

Ателие "Бродерия" пък представи домашно плетени шарени чорапи, терлици и други.

Поредното изложение днес в Разлог донякъде имаше повторения в експонатите, главно при носиите. Миналия понеделник Разлог бе домакин на проявата "1000 носии на едно място". Но въпреки това, организаторите се опитват да разнообразят с прояви 6-те почивни дни. Докато в другите общини, с много малки изключения, всичко е "заспало" в очакване на Гергьовден.

И днешното изложение на местните производители бе организирано отново от СНЦ "Дестинация Разлог" по проект "Разгледай, чуй и опитай Разлог!", Договор за БФП № 32/3/3230225/03.10.2013г., финансиран по Стратегията на "Местна инициативна група – Разлог" чрез Програма за развитие на селските райони.

Коментари

Новини Варна