IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
12:25 | 10 август 2015
Обновен: 23:11 | 19 октомври 2024

Стотици се обучават в Босна за ”балканските батальони” на ИД

След експресната подготовка джихадистите от лагера заминават за Сирия

По материала работи: Борис Проданов
Стотици се обучават в Босна за ”балканските батальони” на ИД

Над 200 наемници от Балканите в момента се обучават в лагер в Босна и Херцеговина, преди да заминат да се сражават в редиците на "Ислямска държава" в Сирия.


Лагерът е ръководен от наследниците на известния босненски терорист Байро Иканович, който бе осъден за тероризъм и след излежаване на наказанието замина за Сирия.


Това твърди за скопския вестник "Дневник" един от най-известните експерти по тероризъм и уахабизъм на Балканите - следователят Джеват Галиашевич, предаде БТА.


Според него терористите се обучават три месеца - период, в който получават бързи уроци за боравене с оръжие, за правилата, според които действа ИД, за това къде ще идат, кой ще ги посрещне и как да се държат по пътя, пише изданието.


Но, според Галиашевич, тримесечното обучение не е единственото - бъдещите терористи от години получават инструкции и пари, като неправителствени организации или на други основания, а тези три месеца са само финала преди да заминат на свещена война в Сирия.
Всичко това е стратегически планирано, защото "Ислямска държава" не действа като Ал Кайда.


"Това е една политическа, военно брутална и терористична организация, чиято цел не са само терористичните нападения, формирането на клетки и загиването в Сирия. Организаторите и водачите на ИД не са като Бин Ладен, това е нещо много повече. Затова и този лагер от 200 души в момента, не е разбит, не може да се реагира и не е повърхностно организиран, а е планиран тактически, умно и без грешки", обяснява Галиашевич.


Той твърди, че след експресното обучение хората от лагера заминават за Сирия, но в последно време използваният път е различен от известния на службите за сигурност. Вече не се пътува само през Турция и Диарбекир, а се използват всички редовни пътища, летища, в последно време - загребското, сплитското и други, казва още Галиашевич.


След пристигането си в Сирия, според него, наемниците се разпределят в така наречените балкански батальони, където се общува на езиците на бившото югославско пространство, например на сръбски. Намират се на няколко места в Сирия.


Същото преди ден заяви българският експерт по сигурността Славчо Велков. Попитан дали неотдавнашната антитерористична операция в Македония означава, че и съседна България е цел на "Ислямска държава", Велков, базирайки своята информация на българските разузнавателни служби, отговори, че в Сирия съществува т. нар. балкански батальон, в който няма български граждани.


"Това е батальон от 1000 бойци от Балканите. Арестуваните в Македония са въоръжени екстремисти, които пропагандират идеите на "Ислямска държава", не са хора, изпратени в Македония да извършат акции, а хора, които са приели идеологията на ИД и се подготвят да правят удари където и да е в Европа", твърди Велков.


В Сирия се сражават 700 балкански джихадисти, но според неофициални данни тази цифра е няколко пъти по-голяма и възлиза на около 4 хиляди.

Коментари

Новини Варна