IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 15°
Новини Варна
15:47 | 31 март 2017
Обновен: 20:28 | 25 август 2024

43-та Национална младежка астрономическа конференция се провежда във Варна

На форума присъстват ученици, студенти и докторанти от всички обсерватории в страната

По материала работи: Борис Проданов
43-та Национална младежка астрономическа конференция се провежда във Варна

 

43-та Национална младежка астрономическа конференция се провежда във Варна днес и утре. На форума присъстват младежи от цяла България. Ученици, студенти и докторанти от всички обсерватории в страната, преподаватели от висши учебни заведения и представители на институции.

 

„Младите астрономи любители и професионалисти си правят среща във Варна и ще работят много усилено за популяризиране на тази красива наука, каза за Медийна група „Черно море“ директорът на варненската обсерватория Свежина Димитрова.

 

 

Днес и утре всички участници ще представят своите разработки и доклади.

 

Като гост-лектори са поканени астрономи от ИА на БАН, Софийски университет и Шуменски университет.

 

Доц. д-р Явор Шопов, директор на Института по древни цивилизации в София и ръководител на Университетски център по космически изследвания и технологии към Софийския университет „Св. Климент Охридски" ще представи пред аудиторията какво и как да се снима по време на слънчево затъмнение.

 

„На 21 август ще има слънчево затъмнение, което ще може да се наблюдава от САЩ. Това явление е много красиво и интересно от научна гледна точка и не много изследвано, тъй като само тогава може да се види слънчева корона и това трае само 1-2 минути. Затова е необходимо човек да е много добре подготвен. Преди години бяхме използвали изтребител за наблюдение на слънчево затъмнение и наблюдател беше пилот, който тренира две седмици преди това как и какво трябва да прави по време на тези 2 минути. Затова решихме да подготвим една презентация на базата на нашия опит и да покажем на студентите какво и как може да се наблюдава по време на този феномен", разказа доц. Шопов.

 

 

Деветокласничката Калина Георгиева, ученичка в МГ – Варна е бронзов медалист на Международна олимпиада в Пампорово и астрономията я привлича със задачите. „Харесва ми да решавам задачи, защото тогава сама стигам до истинските неща. Това са реални задачи и реални решения",  сподели Калина.

 

 

В рамките на форума ще бъдат представени резултати от астрономически изследвания на астрономи от БАН, НАО-Рожен, Народни обсерватории, астрономически изследвания на студенти, ученици и любители астрономи. Ще бъде проведено и традиционното състезание на знаещите с връчване на отличията „Николай Петров“.

 

Мариана Стойкова

Снимки Пламен Гутинов

 

 

Коментари

Новини Варна