IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Новини Варна
11:49 | 29 март 2017
Обновен: 18:08 | 1 септември 2024

Със състезание по енергетика ТУ-Варна отбелязва 55-годишен юбилей

Ще бъде представено и избраното след конкурс лого на проявата

По материала работи: Слав Велев
Със състезание по енергетика ТУ-Варна отбелязва 55-годишен юбилей

Финалният кръг на второто национално средношколско състезание „Енергетиката и ние“ е посветен на 55-годишния юбилей на Техническия университет във Варна. Проявата ще е в петък (31 март), а стартът ще е точно в 10. 


Финалистите тази година са 88 от 17 училища в страната. Учениците от IX и ХII, които са преминали успешно първия етап на състезанието са от Варна, Пловдив, Стара Загора, Бургас, Казанлък, Севлиево, Козлодуй, Димитровград, Кнежа, Мадан и Панагюрище. 


20-членно жури ще определи победителите в четирите категории – макет, доклад, образователен модул, филм. Отличените ще получат грамоти и предметни награди, а за всички финалисти е предвиден сертификат за участие. 


Изработените от учениците 22 макета ще бъдат изложени във фоайето на Електротехническия факултет на ТУ-Варна. Могат да се видят яхта и град на бъдещето, еко-селище, домашни ветрогенератори и топлоелектроцентрала, плаваща атомна централа, енергонезависима сграда и др. Освен с макети и презентации, някои от учениците ще се представят и с доклади свързани със зелена и геотермална енегрия и др. Средношколци от Пловдив ще представят на състезанието образователен модул – разработен от тях онлайн учебен курс „Електроенергетика“. Ще има и два филма, озаглавени „Рехабилитационен комплекс“ и „Нови и странни енергийни източници“. 


Ще бъде представено и избраното след конкурс лого на състезанието. Негов автор е 12-класникът от Пловдив Пламен Бегов. В съпътстващата програма е предвидена и кръгла маса на тема „Предизвикателствата и възможностите за сътрудничество в професионалното образование“. 


Националното средношколско състезание „Енергетиката и ние“ се организира от Техническия университет във Варна и Регионалното управление по образованието. 


Черно море
 

Коментари

Новини Варна