IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Новини Варна
12:50 | 9 март 2017
Обновен: 19:21 | 21 август 2024

Предвиждат студенти във Варна да пътуват безплатно с градските автобуси

Улеснен достъп до университетските бази ще бъде заложен в новата транспортна схема

По материала работи: Слав Велев
Предвиждат студенти във Варна да пътуват безплатно с градските автобуси

Студентите във Варна ще пътуват безплатно с градския транспорт, ако предложението бъде одобрено от Общинския съвет. Това каза кметът Иван Портних при посещението си в Икономическия университет във Варна. На въпрос на студентите дали е възможно автобусна линия да свързва трите корпуса на университета, градоначалникът отговори, че гарантирането на улеснен достъп до университетските бази ще е един от приоритетите при изграждането на новата транспортна схема. "Затова съм тук, да чуя вашите въпроси и предложения. След като експертите изготвят предложението за нова транспортна схема, тя ще бъде подложена на обществено обсъждане. Едно от мненията, което искаме да чуем по темата е това на студентската общност в града" - каза кметът Иван Портних.

 

Той обяви още пред младежите, че се работи по създаването на т.нар. CityCard, която ще гарантира на студентите преференциални цени при посещението на различни културни мероприятия и културно-исторически обекти. 


По време на срещата с кмета, от Икономическия университет поискаха и съдействие за по-бързо административно обслужване на процеса по изграждане на спортна и хотелска част около сградата на трети корпус. 


Иван Портних припомни, че общината работи активно за това младите хора да се чувстват добре в града, не само по време на своето следване, но и за да останат да живеят тук. "Планираме изграждането на 80 комбинирани спортни площадки във всички райони, като 4 от тях ще са многофункционални. В 10 училища също ще бъдат реновирани игрищата", обяви кметът. Домакинството на Варна на най-голямото музикално събитие на открито MTV presents VARNA BEACH 2017 също е важен фактор в повишаването на привлекателността на града за младите хора. 
 

Фактът, че няколко нискотарифни авиокомпании пускат директни линии от Варна до различни градове на Европа ще улесни достъпа на чуждестранните студенти до града и ще го популяризира като образователна дестинация, подчерта Иван Портних. 


За това ще допринесе и изграждането на Черноморски младежки център във Варна. 

 


Партньорствата, които се сключват с държавата и съседните общини, повишават привлекателността на региона за инвеститори. Това е една от крачките за гарантиране на добра реализация във Варна за младите хора. "В момента градът ни е на четвърто място в страната по размер на работната заплата. Смятам, че имаме потенциал да се конкурираме дори за първото място със София в най-скоро време, като се има предвид темпът на нарастване от последните месеци" - коментира кметът Портних.


Градоначалникът заяви категоричната подкрепа на общината относно искането на университетите от Североизточна България за справедливо разпределение на държавната субсидия, заявено на среща във Варна. 


Полина Петрова
 

Четете още:

Държавата и община Варна ще си сътрудничат за развитието на Острова

 

 

Коментари

Новини Варна