IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Новини Варна
16:50 | 21 юли 2016
Обновен: 20:41 | 21 август 2024

Пет триизмерни рисунки правят по алеите в Морската

Творци от България и Сърбия пристигат във Варна за първия Международен 3D арт фестивал

По материала работи: Слав Велев
Пет триизмерни рисунки правят по алеите в Морската

Пет триизмерни рисунки ще се появят по алеите на Морската градина до края на месеца. Те ще бъдат изработени от 8 творци от България и Сърбия, които ще се включат в първия във Варна Международен 3D арт фестивал. Рисунките ще са на морска тематика. Ще бъде изобразена и една от забележителностите на Варна, но организаторите от Сдружение за изкуство "Арт Юнивърс" искат да е изненада коя ще е тя.


„Поканили сме млади художници, които са студенти или преподаватели в утвърдени университети. За творбите си те ще използват акрилна боя на водна основа, няма да се работи със спрейове. Трайността на рисунките ще е около 6 месеца, в зависимост от метеорологичните условия. Поради спецификата на подобни творби, няма как те да са с по-голяма трайност, максимумът е да речем година. Рисунките, които се правят на стена са малко по-устойчиви“ – обясни за вестник „Черно море“ Александър Миловански от Сдружение за изкуство "Арт Юнивърс". Международният 3D арт фестивал се реализира с подкрепата на община Варна. „За нас е чест да покажем изкуството си в най-големия морски град и то в разгара на летния туристически сезона. Така то ще достигне до повече хора“ – каза още Александър Миловански.


Два подобни фестивала е организирало сдружението "Арт Юнивърс" в Благоевград и един в Сърбия.


Международната проява във Варна ще бъде открита на 27 юли от 10 часа на входа на Морската градина. Художниците ще рисуват до Слънчевия часовник, на отклонението за кривото дърво на централна алея, на площада с осветените фонтани под Пантеона, на алеята до зоопарка и до Делфинариума.


Полина Петрова
 

 

Коментари

Новини Варна