IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Новини Варна
14:50 | 3 юни 2016
Обновен: 06:25 | 15 септември 2024

Деца с увредено зрение се включиха в национално състезание

Те премериха сили в 6 вида спорт

По материала работи: Слав Велев
Снимка Пламен Гутинов

Деца с увредено зрение от училищата във Варна и София се включиха в поредното издание на националните ученически игри. Домакин на проявата е морският град. 50-те участника в надпреварата са разделени в две възрастови групи – до 14 и над 14 години, а във всяка от тях състезателите са разпределени според степента на зрителното нарушение. Децата мерят сили в 6 вида спорт - лека атлетика, шоудаун, шахмат, джудо, голбал и тласкане на гюле. Голбалът е колективен спорт за незрящи. Играе се със звъняща топка, която тежи 1250 грама.Топката не е под налягане и е с дупки, за да се чуват звънчетата. Играе се само в зала. Шоуданът може да се оприличи на тенис на маса. Топчето е по-голямо, то се търкаля по масата и издава специфичен шум, по който незрящите се ориентират къде се намира то. Размерите на масата са 365 см на 120 см.

 

 

 

Организатор на националните ученически игри за деца със зрителни увреждания е Българската параолимпийска асоциация. Нейният председател Илия Лалов разкри, че около 10 хиляди е сумата, с която се обезпечават игрите. Средствата се отпускат от Министерството на младежта и спорта и Министерството на образованието и нуаката. Преди години състезанието се е организирало два пъти в годината – през пролетта и есента, но вече е еднократно, тъй като средствата не достигат. „Тези игри са добър мотив за децата с увредено зрение да се занимават редовно със спорт. Тези деца трудно биха могли извън училището, извън тези организирани форми на състезание да се занимават със спорт. А за тях спортът е не по-малко необходим, отколкото за всички други хора, даже е и по-необходим“ – отбеляза Илия Лалов. Той подчерта, че Българската параолимпийска асоциация, съвместно с Министерството на младежта спорта организира и състезание по ски за ученици със зрителни увреждания, както и национална школска надпревара за деца и младежи с двигателни затруднения. 

 

 

 


Петя и Филип са двама от състезателите, които се включиха в надпреварата във Варна. Петя е на 18 години и се обучава в училището за деца с нарушено зрение „Луи Брайл“ в София. Тя сподели, че е участвала в доста състезания и е печелила всякакви отличия – и златни, и сребърни, и бронзови.  „Обичам спорта, който спортува е здрав! Спортът ми дава хубави емоции, хубаво е, когато човек вижда, че успява, че побеждава“ – каза Петя за медийна група „Черно море“. 

 


Филип е представител на отбора домакин. През тази година той завършва училището за деца с нарушено зрение „Проф. д-р Иван Шишманов“ във варненския квартал „Аспарухово“. Готви се усилено за кандидатстуденски изпити, а мечтата му е да го приемат треньорски профил в Националната спортна академия. „Много искам след време да подготвям деца и младежи за европейски и световни шампиони в моя спорт – леката атлетика. Печелил съм много медали на 100, 200 и 400 метра бягане и дълъг скок. Най-големият ми успех беше на международното състезание в Колорадо Спрингс през 2011 г., където спечелих 4 златни медала и станах световен шампион. Имам втори и трети места на европейски първенства, имам и на ученически ски състезания втори и трети места. Спортът ми носи много щастие и здраве“ – каза Филип за медийна група „Черно море“. 

 


Двудневната надпревара в тазгодишното издание на ученическите игри за деца с увредено зрение приключва утре. Състезанието се провежда на спортна база „Локомотив“. „Благодаря на варненското училище и на неговата директорка г-жа Петкова, което осигурява много добри условия, както битови, така и за спорт, за да могат децата и учениците с нарушено зрение да се изявят в най-добра светлина и да реализират най-добрите си резултати.  Това за тях е много хубав спортен празник“ – коментира Илия Лалов.


Полина Петрова
Снимки Пламен Гутинов

 

Коментари

Новини Варна