IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 23°
Новини Варна
13:23 | 21 май 2016
Обновен: 21:14 | 25 август 2024

Обявиха Ирина Бокова за „Доктор хонорис кауза“ на ИУ-Варна

Това е признание за ЮНЕСКО, за ролята на организацията в насърчаване на образованието, науката и културата, каза тя по време на церемонията

По материала работи: Слав Велев
Снимка ИУ - Варна

На тържествена церемония г-жа Ирина Бокова, генерален директор на ЮНЕСКО, беше обявена за „Доктор хонорис кауза“ на Икономическия университет във Варна. "Това е признание за организацията, която представлявам, за ролята й в насърчаване на образованието, науката и културата", каза тя по време на церемонията.


Ирина Бокова е първата жена начело на ЮНЕСКО. Тя подчерта, че организацията, която оглавява вече 7 години е създадена преди 70 години, за да "изгражда защитата на мира в умовете на хората". "ЮНЕСКО е единствената световна институция в системата на ООН, чиято мисия е да насърчава прогреса със средствата на образованието, науката и културата. Тази идея ми се струва повече от необходима, особено днес, защото виждаме, че основният вектор в устройството на едно общество са свободният достъп до образование, до наука и до култура. Образованието е основно човешко право и в същото време е един осъзнат избор, дава възможност за участие и принос в градежа на страните, на отделните общества, но също така и на световния прогрес и от това дали ние ще съумеем да дадем на младите хора умения да живеят пълноценно, да мислят критично и да бъдат социално отговорни личности, зависи бъдещето на всяка една държава" - каза Ирина Бокова.

 

Тя подчерта, че през миналия септември ЮНЕСКО е дала своя принос при изграждането на дневния ред за устойчиво развите на ООН точно в частта за качеството на образование. "За съжаление ние знаем, че днес в света още има 58 милиона деца, които не посещават училище, има 73 милиона млади хора, които са безработни, по-голямата част от тях са в развиващите се страни, но също така и в развитите. Ние трябва да намерим начин да ги поощрим, да ги подпомогнем да придобият и да развият умения, да им дадем възможност за тяхната успешна реализация" - допълни Бокова. 


Г-жа Бокова беше придружена от посланик Ангел Чолаков, постоянен представител на България към ЮНЕСКО, г-жа Веселина Иванова, старши съветник в Кабинета на Генерален директор на ЮНЕСКО в Париж, г-жа Снежана Маноилова, ПР на Генерален директор на ЮНЕСКО, г-жа Мария Донска, главен секретар на Националната комисия на Р България за ЮНЕСКО.


Церемонията беше уважена от почетни консули във Варна, представители на Община Варна, ректори на университетите в града, бивши ректори на ИУ - Варна, преподаватели, културни дейци, студенти. Специален гост на проявата беше проф. Стоимен Стоилов, който преди броени дни получи голямата награда "Варна" в сферата на културата заради двете си монументални творби в класическото фоайе на университета.  
 

По време на церемонията ректорът проф. д-р Пламен Илиев прочете решението на Академичния съвет за удостояването на Ирина Бокова с най-високото почетно звание „Доктор хонорис кауза на Икономически университет – Варна“ - за изключителен принос и активна дейност за развитие на образованието, науката и културата, многостранната дипломация, междукултурния диалог и опазването на световното и националното културно наследство.


Тържествено бяха  връчени  и академичните знаци на почетното звание - свитък на латински език и почетен знак на Икономически университет – Варна.


В академичното си слово Ирина Бокова подчерта, че за нея е чест да носи почетното звание на най-старото висше търговско учебно заведение в страна, с което са удостоени личности като са проф. д-р Джефри Сакс - директорът на института за земята в колумбийския университет, посланикът на Кралство Швеция в България Негово Превъзходителство г-н Стен Аск, проф. д-р ик.н. Янош Корнай - наричан най-големият икономист на Източна Европа, бившият федерален канцлер на Австрия - д-р Волфганг Шюсел. 

 

Полина Петрова

Коментари

Новини Варна