IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 26°
Новини Варна
11:32 | 7 август 2015
Обновен: 00:44 | 28 август 2024

Варна става център за борба с нефтените разливи в Черно море

Уникална система ще събира база данни за чистотата на морската вода

По материала работи: Слав Велев
Варна става център за борба с нефтените разливи в Черно море

Уникален по рода си за акваторията на целия Черноморски басейн център за превенция на нефтени разливи ще следи за качеството на водата. Той ще бъде разположен на територията на бившите столова на Военноморско училище “Никола Йонков Вапцаров” във Варна. Това съобщи за в. “Черно море” кап. I ранг доц. Калин Калинов, зам.-началник по научно-учебната дейност във висшето заведение.

 

Основната цел на проекта е да се подобри Интегрираното управление на крайбрежните зони (ИУКЗ) чрез изграждане на информационна система, която ще събира и разпространява данни, идващи от различни динамични средства за измерване качеството и теченията на морската вода, уточни той. Бъдещият център за превенция и прогнозиране на нефтени разливи ще ползва масива на Басейнова дирекция, като към него ще постъпват всички данни за екологичното състояние на родната акватория от Черно море. Той ще включва и лаборатория за диагностициране на състоянието на морската вода с акцент управление на баластните води и оценка на последствията от замърсяване с нефтопродукти. Проектът предвижда още изграждане на система за наблюдение и управление на силите, участващи в преодоляването на щети с допълнителни терминали в Басейнова дирекция и Областна администрация Варна.

 

Новият център ще има няколко симулатора, свързани в комплекс, които ще спомогнат и учебната дейност във ВВМУ, уточни още кап. I ранг доц. Калин Калинов.

 

Проектът ще се реализира с европейски средства в размер на близо 1 150 000 евро и трябва да бъде окончателно завършен до април 2016 година.

 

СЛАВ ВЕЛЕВ    

Коментари

Новини Варна