IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Спорт
07:50 | 3 февруари 2017
Обновен: 15:09 | 29 септември 2024

Давид срещу Голиат на Супербоул LI

Том Брейди и „патриотите“ посягат към рекордна 5-а титла, „Фалкънс“ за втори път в най-престижното спортно събитие отвъд Атлантика

По материала работи: Пламен Янков
Давид срещу Голиат на Супербоул LI

На 5 февруари 2017 г. e най-дългоочакваното спортно събитие в САЩ - финала на NFL -  Супербоул LI. До финалния сблъсък, който през този сезон ще се проведе в Хюстън,  достигнаха „Ню Ингланд Пейтриътс“ и „Атланта Фалконс“ или сблъсъка между Давид и Голиат.

 

За големият дует на „Патриотите“ – треньорът Бил Беличек и куотърбекът Том Брейди това е поредното дежа вю. Двамата в последните 17 години 6 пъти участваха на Супербоул, като имат 4 успеха и 2 загуби (и двете от „Ню Йорк Джайънтс“). Още преди началото на сезона тимът от Бостън бе сочен за главен фаворит за спечелване на титлата, но не и по този убедителен начин, заради наказанието на Брейди. Той получи наказание от 4 срещи заради аферата „Меките топки“ от преди 2 години. Въпреки това неговите резерви се справиха повече от убедително печелейки 3 от тези двубои. От там на куотърбекът водеше перфектно нападението на „Ню Ингланд“ и с лекота завършиха като номер 1 в конференцията. В плейофите, като домакини разбиха последователно „Хюстън“ и „Питсбърг“. Ако в неделя вечер „Пейтриътс“ победят няма да е изненада, а това ще превърне Брейди (както и Беличек) в най-великия в американския футбол за всички времена, тъй като никой до този момент няма 5 шампионски пръстена. За сега освен него четири титли има и легендарния куотърбек на „Сан Франциско“ – Джо Монтана.

 


„Атланта Фалкънс“ имаха доста противоречив сезон. Нападението на тима разпиляваше с лекота всяка една защита. Куотърбекът Мат Райън, който бе определен за MVP на редовния, завърши с 37 тъчдауна и само 7 интерсепшъна, а рейтингът му бе 117. „Соколите“ бележеха средно по 32 точки на мача, най-много в Лигата, но защитата им често се пропукваше. Но през декември стари треньорът Дан Куйн и наставникът на защитата Ричард Смит преобразиха състава. Първо спечелиха всички срещи и станаха първи в дивизията си, седмица преди края на редовния сезон, а седмица по-късно се възползваха от грешна стъпка на „Сиатъл“ и успяха да влязат под номер 2 в плейофите. Именно в това може би се оказа решаващо в първи им домакински мач, тъй като те посрещнаха „Морските ястреби“ и ги надиграха убедително с 36:20. В шампионския мач за титлата на NFC „Аталанта“ направи на пух и прах сочения за фаворит „Грийн бей“ с 44:21. По този начин „Фалкънс“ се класираха за втори път в историята си на Супербол. 


На полувремето на Супербол зрителите няма да скучаят. Така нареченото Halftime show тази година е поверено на Лейди Гага. Преди точно година певицата също бе участник в мача, но тогава изпя химна предни началото на двубоя. Сега и са поверени 12 минути, а кои ще са нейните гост музиканти, за сега е тайна.

 


Освен спортните фенове, голямо оживление настава и сред рекламодателите. В този момент от годината пред малкия екран у дома, или на публични места в Америка, се събират едновременно до над 100 млн. зрители. Марките се състезават да бъдат запомнени от тях чрез скъпа ТВ реклама, изработена от прочутите американски агенции.


Телевизионната компания Fox продава 30-секундните спотове за средно 5 милиона долара по време на най-чаканото спортно. Много марки са необичайно тихи до момента, отбелязва сайтът в маркетинговия си раздел - по това време на миналата година гледахме тийзъри на скъпите реклами, които редица компании ще покажат на финала. До момента е известно, че строителният гигант 84 Lumber ще вложи около 15 млн. долара в 90-секундна реклама за Супербоул. GNC Holdings няма да рекламира, след като NFL отхвърли рекламата на компанията заради политиката да не се промотират хранителни добавки. 

 

АЛЕКСАНДЪР ГЪЛЪБОВ

Коментари

Новини Варна