IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 24°
Общество
15:54 | 3 април 2019
Обновен: 16:37 | 25 септември 2024

Цигулка от 16 век свири във Варна (СНИМКИ)

Варненци ще имат уникалния шанс да чуят брилянтния звук на „Гуарнери“ на 5 април

По материала работи: Слав Велев
Цигулка от 16 век свири във Варна (СНИМКИ)

 

ПРОФ. РОМАН ФЕДЧУК ДЕМОНСТРИРА КАЧЕСТВАТА на уникалния инструмент.

 

 

Цигулка “Гуарнери”, изработена от майстора-лютиер Андреа Гуарнери в град Кремона през 16 век гостува във Варна. На нея свири именитият цигулар и професор в Държавната консерватория в Пилзен Роман Федчук, който ще изнесе заедно с Варненската опера симфоничен концерт. За първи път варненци ще имат уникалния шанс да чуят брилянтния звук на „Гуарнери“ в изпълнение на Роман Федчук на 5 април от 19 ч., Основна сцена.

 

„Инструмента е много стар, но в прекрасно състояние, създаден пред 1673 година. Това е един абсолютен антикварен уникат, по параметри е един голям инструмент и на него е много удобно да се свири“, каза във Варна самият Роман Федчук, който е за първи път в България и по-специално в морския град.

 

Именитият цигулар разкри още, че уникално е и самото състояние на инструмента, създаден от първото поколение Гуарнери.

 

„Историята на инструмента, като на всеки толкова стар инструмент е мистична. Но има една тайна, неразкрита и до днес. Това е тайната на лаковото покритие. В началото на изработването на цигулката дървесният материал се напоява с грунд. Тайната е в съставките на този грунд, които остават неразгадани. В резултат на него дървото наподобява стъкло. Затова състоянието на някои от тези най-стари инструменти е много по-добро отколкото на други изработени в по-скоро време“, каза професорът.

 

Що се отнася до самия дървесен материал, използван от старите италиански лютиери, цигуларят сподели, че горната част на тези инструменти се е правила от т.нар. балканска елха, което е същото като българския смърч. Този материал е използван за направата и на тази цигулка.

 

МАРИАНА СТОЙКОВА

Снимки: ПЛАМЕН ГУТИНОВ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Коментари

Новини Варна