IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 15°
Общество
12:03 | 31 март 2017
Обновен: 06:44 | 15 септември 2024

„Енергетиката и ние“ в Техническия университет във Варна

Със състезание по енергетика университетът отбелязва своя 55-годишен юбилей

По материала работи: Борис Проданов
„Енергетиката и ние“ в Техническия университет във Варна

 

Финалният кръг на второто национално средношколско състезание „Енергетиката и ние“ е посветен на 55-годишния юбилей на Техническия университет във Варна.

 

Финалисти тази година са 88 души от 17 училища в страната. Учениците от IX и ХII, които са преминали успешно първия етап на състезанието, са от Варна, Пловдив, Стара Загора, Бургас, Казанлък, Севлиево, Козлодуй, Димитровград, Кнежа, Мадан и Панагюрище.

 

Сред изработените от учениците 22 макета, изложени във фоайето на Електротехническия факултет на ТУ –Варна, могат да се видят яхта и град на бъдещето, екоселище, домашни ветрогенератори и топлоелектроцентрала, плаваща атомна централа, енергонезависима сграда и др.

 

Няколко месеца са били необходими на Константин от Пловдив, за изработката на макет на автономен източник на енергия, с който се захранва електрическо тяло.

 

 

Еко сграда, която сама поддържа своите функции чрез възобновяема енергия с помощта на ветрогенератор. Бъдещето според Константин от Стара Загора, който е автор на проекта е в енергоспестяването, защото „ако не знаем как да се държим с природата няма да оцелеем“, казва младежът.

 

 

Освен с макети и презентации някои от учениците се представят и с доклади, свързани със зелената и геотермалната енергия, и др.

 

„Ядрените електроцентрали в полза на човечеството“ е темата на доклада на Димо Димов от Варна, ученик в СУ „Любен Каравелов“. „Плюсовете според мен са повече отколкото минусите. В топлоелектроцентралите се изгарят вредни вещества, които са причина за  киселинните дъждове и вредят много повече на атмосферата от веществата, които се отделят при атомната енергетика“, казва Димо Димов.

 

 

Презентация на тема: „История на вятъра“ ще представи единайсетокласникът Антонио Ованезов от Варна.

 

 

„Презентацията ми има за цел да разкрие как се развиват ветрогенераторите преди и сега. Това е един непрекъснат източник. Вятър винаги е имало и ще има, само трябва да се научим как да го използваме максимално“, казва Антонио.

 

Средношколци от Пловдив се представят с образователен модул, разработен от тях онлайн учебен курс „Електроенергетика“, както и с два филма, озаглавени „Рехабилитационен комплекс“ и „Нови и странни енергийни източници“.

 

Избрано след конкурс е и логото на състезанието.

 

 

Негов автор е  дванадесетокласникът от Пловдив Пламен Бегов.

 

20-членно жури ще определи победителите в четирите категории – макет, доклад, образователен модул, филм. Отличените ще получат грамоти и предметни награди, а за всички финалисти е предвиден сертификат за участие. Националното средношколско състезание „Енергетиката и ние“ се организира от Техническия университет във Варна и Регионалното управление по образованието.

 

Мариана Стойкова

Снимки: Пламен Гутинов

Коментари

Новини Варна