IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 24°
Общество
11:36 | 20 септември 2016
Обновен: 20:59 | 21 август 2024

Над 10 хиляди кандидат-студенти от 43 страни се пребориха за места в МУ Варна

Проф. д-р Красимир Иванов: Миграцията на медицински кадри ще продължи поне още 20-на години

По материала работи: Юлиян Атанасов
Проф. д-р Красимир Иванов

1200 първокурсници започнаха новата учебна година. Нараства интересът и това е една обективна необходимост за страната, тъй като има огромен дефицит на медицински кадри – това каза проф. д-р Красимир Иванов - ректор на Медицинския университет - Варна в предаването „Утро в нашия град“ на Телевизия „Черно море“.  Той представи бъдещите приоритети на медицинското ни висше училище.

 

„Тези, които завършват МУ Варна намират 100%-ва реализация. Тъй като проблемът е голям и липсата на медицински кадри не е само в страната, но и в чужбина, младите хора знаят, че ще намерят и мястото, където е най-доброто образование. В реално време те могат да наблюдават как става преподаването в университетите, следят се международните рейтингови класации. Затова не може да се каже, че случайно са подбрали университета. Има голям интерес и от чуждестранни студенти, които искат да учат медицина. 300 са чуждите студенти. Открихме преди две години филиал в Сливен, имаме във Велико Търново и Шумен. Най-желаните специалности са медицина, дентална медицина, фармация, специалностите от факултета по обществено здравеопазване. Има интерес към специалностите в Медицинския колеж – рентгенови  лаборанти, медицински оптици. Младите хора са носителите на промените. Това ни мотивира да даваме всичко от себе си , за да ги направим специалисти.

 

3 момичета са приети с най-високия бал – 36. Почти няма студенти, които нямат отличен успех при кандидатстване. Кандидат-студентите бяха около 10 000 души. Конкуренцията е огромна. Над 10 човека кандидатстват за 1 място. Откакто има висше образование в България, за първи път 3-ма чужденци кандидатстват за едно място във висше училище. Имаме кандидати от 43 държави. Това е невероятен успех и е предимство за нашата държава, за конкурентноспособността на образованието ни. Присъствието на чуждестранни студенти в града ни има значение за развитието и на местната икономика. От това ще спечелят услугите, заведенията, културните центрове, хотелиери, квартирни бюра. Влизат свежи пари, които се вливат в икономиката на Варна“ – каза още ректорът. По темата с изтичането на кадри в чужбина д-р Иванов е на мнение, че младите хора живеят в реален свят, търсят възможност да се реализират по най-добрия начин. Над 1 млн.лекари  е дефицитът в Европа. Тази миграция е обяснима и ще продължи по негова прогноза поне още 20-на години.

Четете още: Откриват социална услуга за пациенти с Алцхаймер

Коментари

Новини Варна