IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Общество
16:38 | 20 август 2016
Обновен: 07:46 | 2 октомври 2024

Futuro събра бащите на Кинг Конг във Варна (СНИМКИ)

Международният фестивал за дигитални изкуства започна днес

По материала работи: Златина Добрева
Futuro събра бащите на Кинг Конг във Варна (СНИМКИ)

Международният фестивал за дигитални изкуства Futuro събра във Варна световния елит в областта на компютърната рисунка. 34-ма артисти от цял свят гостуват в града ни в рамките на тридневния форум, който стартира днес. Сред тях се оказа, че има няколко дизайнери, които са работили по изграждането на визуалния образ на Кинг Конг.

 

Един от тях е светилото Алфонсо Де Ла Торе, дизайнер от Лос Анджелис (мексиканец), който работи за Холивуд през последните 8 години. Негови са визиите на част от образите на „Мъже в черно 3“, както и на главния герой в новия филм "Кинг Конг", който скоро ще излезе по кината. В понеделник в 10 часа Алфонсо ще изнесе лекция на тема "Дизайн на персонажи" и ще направи демонстрация в Zbrush.

 

 

Колегата му Майкъл Кус също е във Варна. Неговият уъркшоп започна днес в 16 часа. Майкъл е благодарен, че е получил покана за фестивала и че има възможност да се запознае с другите гост-артисти. Чувства се поласкан и горд. Той сподели пред "Черно море", че 80% от клиентите, за които работи, са производители на видео игри. Трудил се е и над филми, част от които са на "Дисни". Върши работата си със страст и това го прави много щастлив.

 

Друг гост - Никола Маткович от Белград, Сърбия, работи по видео игри през последните 10 години. В момента се занимава с последната версия на "Пришълецът срещу хищника", предстои му да започне и писането на книга.

 

Иван Джованович също е от Белград. Той се занимава с концептуален дизайн през последните 3 г., предимно за видео игри, но също е работил по няколко филма.

 

Лео Хаслам е дизайнер от Лондон. Неговата сила са чудовищата и 3D принтинга, и именно това ще е темата на лекцията, която ще изнесе утре в 13.30 часа. Отскоро Лео се занимава и с арт-книга. Той е радостен, че е във Варна и може да обмени знания с други артисти, като например с Игор Албан от Франция.

 

 

Игор - по-известен в индустрията като Черната жаба (The Black Frog), е творецът с най-дълъг стаж на фестивала Futurо. Занимава се с концепт арт малко повече от 20 г. Започнал е работа за няколко компании за видео игри, след това се е прехвърлил в кино индустрията. Работил е по филми като "Х-Мен",  "Хари Потър", "Кинг Конг", "Тъмната кула" на Стивън Кинг, Warcraft, изграждал е и образа на жабока Кърмит.

 

Наскоро е открил свое собствено студио и в момента разработва три видео игри. Уъркшопът с The Black Frog ще се състои утре от 10 часа и ще е  на тема "Брейнсторминг - 1001 метода, от идеята до създаването на Интелектуална собственост за игри, филми и комикси".


Сред гостите на Futurо 2016 е и Марко Припич от Хърватия, организатор на форум за дигитални изкуства в Загреб. Според него е изключително важно да се провеждат подобни фестивали и младите хора да участва в тях.


"Варна е туристическа дестинация. Тези хора от цял свят са тук и са много известни в индустрията. Ако всички видят, че те си прекарват страхотно и колегите им ще искат да дойдат във Варна. Така градът ще привлече много млади хора от различни краища на света, които ще пристигнат да се забавляват и да похарчат парите си тук", коментира Припич.


На форума разбира се има и български представители. Страната ни е на доста добро ниво в компютърната графика. Имаме родни артисти, които работят за Холивуд, а други за най-добрите компании за игри. Сред тях са Цветомир Георгиев, Сабин Бойкинов, Светлин Велинов и братята Мартин и Сергей Пунчеви, които са участвали и в миналогодишното издание на Futuro.


Цветомир Георгиев например е работил по визуалните ефекти на филми като „Зеления фенер“, „Костенурките нинджа“ и „Планетата на маймуните“. В момента работи по новите хищници. Смята, че светлина в мрачния свят винаги има, зависи как ще го изобразиш. Но в същото време добавя, че хората харесват доста чудовищата...


Колегата му Мартин Пунчев е работил както по големи, така и по малки проекти. Последните 3 г. отделя енергията си за преподаване. Според него "Futuro е една сцена, където хора като нас могат да излязат и да вдъхновят прохождащите артисти, за да преследват тази кариера".


Международния фестивал за дигитални изкуства Futuro е празник за всички фенове на гейминга и визуалните изкуства. Няма състезателен характер, а има за цел да представи и популяризира творчеството на автори, работещи в областта на дигиталните изкуства, както и с творчески обучителни модули да мотивира младите хора да работят и да се развиват. Фестивалът е единствен по рода си в България.

 

 

При приключването му в понеделник, всички участници ще получат бронзов плакет за спомен, разкри арт-директорът на феста - Живко Дончев.

 

Финансирането на форума е от Фонд „Култура“ на община Варна, а организатор е Народно читалище „Просвета 1927“ – район „Аспарухово".
Златина Добрева
Снимки авторът

 

 

Още по темата: Фестивал на дигиталните изкуства „Futuro“ събира световни таланти във Варна

Коментари

Новини Варна