IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Новина на деня
18:48 | 6 февруари 2017
Обновен: 10:34 | 10 септември 2024

Варна възстановява сътрудничеството с Марсилия

Двата морски града ще работят по съвместни проекти за превенция на рискови младежки групи

По материала работи: Слав Велев
ПОСЛАНИКЪТ НА ФРАНЦИЯ У НАС ЕРИК ЛЬОБЕДЕЛ похвали Варна за нейната атрактивност и динамично развитие. Снимка ПЛАМЕН ГУТИНОВ

Варна ще възстанови доброто сътрудничество с Марсилия. Това съобщи кметът Иван Портних след срещата си с новия посланик на Франция у нас Ерик Льобедел. Двата морски града ще работят по съвместни проекти за превенция на рискови младежки групи чрез морски спортове и морско дело. 


Очакваме и много френски младежи на домакинството на града ни за Европейска младежка столица (ЕМС), каза още Портних. Той посочи и примери за традиционно добрите отношения между Варна и Франция, сред които е съвместният проект с варненската Топлофикация (тя се менажира от френска фирма) за подобряване на условията за живот в жилищна кооперация в „Трошево“.


Посланик Льобедел потвърди готовността на Франция да подкрепи обсъдените с кмета Иван Портних съвместни инициативи в областта на образованието, младежките дейности, икономиката, културния туризъм и домакинството на града за ЕМС. 
На церемония във фоайето на община Варна дипломатът връчи орден „Академични палми“ на трима франкофони – Галина Германова, директор на ГПЧЕ „Йоан Екзарх“, Мирослав Станчев, участник във франкофонската програма на НБУ в курорта Албена, и Катерина Трифонова от училище „Малкият принц“. Отличието се дава за заслуги към образователната система, културата и френския език.


Ставри Таргов
 

Коментари

Новини Варна