IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 22°
Култура
11:28 | 27 ноември 2019
Обновен: 19:39 | 24 септември 2024

Незабравимите роли на Стефан Данаилов

Отиде си непокорният рицар на българското кино

По материала работи: Слав Велев
Незабравимите роли на Стефан Данаилов

В ролята на княз Борис-Михаил в „БОРИС I“. В първия снимачен ден на филма “Борис I” режисьорът Борислав Шаралиев  му казва: “Ламбо, няма да се правиш на звезда, предстои ни много тежка и отговорна работа…”. “Няма да се правя – отговаря актьорът – защото аз съм си звезда…”

 

Почина легендата на българското кино Стефан Данаилов. Актьорът е издъхнал в тази нощ в 00.15 ч., съобщиха от Военномедицинската академия, където се бориха за живота му. Само след 12 дни той щеше да навърши 77 години. Остави  повече от 150 роли в театъра и киното, дългогодишен преподавател по актьорско майсторство за драматичен театър в НАТФИЗ, министър на културата, народен представител. "СТЕФАН ДАНАИЛОВ ни напусна. Думите ги няма, за да изразим мъката от тази загуба. Българският театър, кино, култура вече не са същите. Светъл път, СТЕФАНЕ, приятелю! Почивай в мир!", написаха във Фейсбук колегите му от Народния театър "Иван Вазов". "Какво е смъртта?", лаконично написа майката на единственото биологично дете на Мастера - Владимир Данаилов - актрисата Ирен Кривошиева.

 

С Виолета Гиндева в „Черните ангели“.

 

76-годишният актьор бе приет в интензивното отделение на болницата в началото на октомври, след като имал затруднения с дишането. През август той претърпя операция на тазобедрената става и бе назначена рехабилитация във военния санаториум в Хисаря. Заради проблеми с дишането се бе наложило да му бъде направена трахиотомия и да бъде поставен на апаратно дишане. Той бе в реанимация под денонощно лекарско наблюдение. В началото на ноември стана ясно, че голяма метастаза в лимфен възел в областта на белия дроб е причината за тежкото му състояние.

 

В „Дами канят“.

 

Стефан Данаилов завършва актьорско майсторство във ВИТИЗ (НАТФИЗ) през 1966 г. Обучава се при проф. Стефан Сърчаджиев, Методи Андонов и проф. Анастас Михайлов. Веднага след дипломирането си е назначен в Пловдивския театър. Първите му роли в киното са във филмите „Понеделник сутрин“, „Морето“ и „С дъх на бадеми“.

 

С една от безбройните награди, които спечели приживе. Най-голямата ще остане спечелените сърца на публиката му.

 

Добива популярност още с появата си във филма „Първият куриер“, но широката му известност идва с участието в „На всеки километър“ (1969). През 1973 г. се присъединява към Театър „Българска армия“. Първата му голяма роля е именно тогава в постановката "Коварство и любов" на Фридрих Шилер в Театъра на народната армия в София. Тогава зрителите с часове се редят на опашка, за да видят на живо екранния си идол от телевизионния сериал "На всеки километър". От 1979 г. става част от трупата на Народния театър „Иван Вазов“. На сцената създава повече от 100 театрални роли. Заснема над 80 филма, между които незабравимите „Дами канят“, „Обич“, „24 часа дъжд“, „След края на света“, „Октопод“, „Търновската царица“, „Допълнение към ЗЗД“, „Черните ангели“, „Понеделник сутрин“ и мн. др. Навсякъде оставя незабравими образи. Носител е на множество награди от национални театрални и филмови фестивали.

 

В „От нищо нещо“

 

Незабравими остават ролите му в постановките "Напразни усилия на любовта", "Щастливецът иде", "Вишнева градина", "Венецианският търговец", "Майор Барбара", "Дон Жуан", "Хамлет", "Декамерон", "Жените на Джейк", "Пигмалион" и др.

 

Дълъг е списъкът на неговите партньорки в театъра и в киното - актрисите Невена Коканова, Цветана Манева, Анета Сотирова, Виолета Гиндева, Пепа Николова, Аня Пенчева, Мария Каварджикова, Ани Пападопулу, Елена Петрова и др. В живота обаче до него винаги е била една-единствена жена - съпругата му Мария. Двамата са заедно от 1963 г. до смъртта й през 2014 г. Той може би е най-голямата звезда в страната, най-обичаният актьор и истински секссимвол. Неслучайно му казват българският Ален Делон. Ролята на майор Деянов, в култовия за времето си сериал "На всеки километър", го изстрелва в звездната актьорска орбита.

 

В „Черните ангели“ с Доротея Тончева

 

От 1994 г. е съосновател и вицепрезидент на фондация „Авансцена“, а от 1996 г. е президент на националния комитет на Международния институт за средиземноморски театър. От 1988 г. е преподавател по актьорско майсторство в НАТФИЗ, става доцент през 1996 г., професор през 1999 г. Обучава 8 випуска – повече от 250 актьори за драматична сцена. Министър на културата на България в периода 2005-2009 г.

 

Народен представител в XXXIX, XL, XLI, XLII, XLIII и XLIV народно събрание.

 

Пак в “На всеки километър” с незабравимия Григор Вачков в ролята на Митко Бомбата.

 

Едно име, което носи със себе си толкова спомени и емоционален заряд на всеки българин. Стефан Данаилов е една от малкото фигури в българския обществен живот, които не е лесно, дори е непосилно да забравиш. Сред най-престижните награди, които е получавал, са Награда за заслужил артист, Награда „Квиети“, Най-популярен актьор в Чехословакия, Аскеер за поддържаща мъжка роля в „Лоренцачо“, Орден „Стара Планина“ за принос в българската култура, Наградата „Паисий Хилендарски“ на Министерството на културата за изключителен принос в българската култура, Награда „Икар 2005“ на Съюза на артистите в България за цялостен принос в сценичните изкуства, „Аскеер“ за цялостен принос към театралното изкуство, Орден „Златен век“ с огърлие от Министерството на културата за цялостен принос в областта на културата.

 

С Цветана Манева в “На всеки километър”, където Стефан Данаилов е бил на два пъти на косъм от смъртта.

 

Поклон, Артисте!Покорявай ангелите в небесното царство с твоето неповторимо „Ти знаеш ли, че имаш страшни очи?!“

 

Медийна група "Черно море" изразява искрени съболезнования на близките му!

 

Ели Маринова

Ето така ще го запомнят по-възрастните му почитателки.

На сцената на Фестивалния комплекс във Варна в спектакъла „Актрисата“ с Аня Пенчева.

В ролята на Патриарха в „Столичани в повече”.

9 жени го сваляха в култовия „Дами канят“

 

Рожден ден, изпразнуван със студентите му.

 

Почина Стефан Данаилов

Коментари

Новини Варна