IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Култура
15:54 | 24 септември 2019
Обновен: 23:25 | 24 септември 2024

Варненец вае българска музика с индианска флейта

Патриотичните песни звучат на фона на графити, изобразяващи владетели и възрожденци

По материала работи: Слав Велев
снимки: Пламен Гутинов

„Хубава си моя горо“ е песента, която обръща погледа на нашия фотограф Пламен Гутинов и го отбива от забързания път. Недалеч от подстъпите на Аспаруховия мост във Варна млад мъж намира връзката си с природата по един нетрадиционен начин. Емо е нарекъл себе си Грандер в социалните мрежи и очевидно не иска да афишира подробности и данни от личния си живот. Свири възхитително на музикален инструмент, заимстван от индианците, по който се запалва преди няколко години. Дори започва сам да изработва такива. Свири мелодии, които харесва и счита, че патриотичните български песни звучат интересно на флейта, коренно различна от нашите духови инструменти. Избрал е да свири в близост до графитите, изобразяващи български царе и възрожденци. Макар мястото да е неугледно, музикантът не спира да свири, когато има време и импулс за това.

 

Припомняме, образите на възрожденците бяха реконструирани с помощта на Община Варна. В очакване са и изображенията на царе и владетели, които са започнали да избледняват.

 

Малко повече за индианската флейта:

Инструментът произлиза и е адресиран към вътрешния свят на човека. Една част от примитивните технологии са ориентирани точно към този вид изкуство. Музиката е едно от тях. Изработва се от тръстика. Теоретично първообразът на този инструмент е Анасази флейтата, разработена от древните Пуебло. Анасази флейтата от своя страна, произхожда от дизайна на флейтите в Мезоамерика. Традиционната индианска флейта е най-ранната позната такава, която се състои от две въздушни кухини. Вътрешна стена (понякога наричана „тапа“) в инструмента го разделя на две части: Кухина за бавен въздух и звукова кухина. Днешните традиционни индиански флейти основно са настройвани на вариация на минорна пентатонична скала, което дава на инструмента този отличителен тъжен и меланхоличен звук. По-късно някои майстори започват да експериментират с различни скали, давайки на изпълнителя нови мелодични възможности. Освен това, днешните флейти обикновено са настроени в концертни гами (като Ла и Ре), така че могат лесно да свирят заедно с други инструменти. Много традиционни флейти са настройвани и с основен тон Ре, Ми и Сол.

Ели Маринова

Снимки Пламен Гутинов

Европейската нощ на учените с атрактивна програма във Варна

Коментари

Новини Варна