IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 23°
Култура
13:35 | 29 май 2019
Обновен: 09:32 | 25 септември 2024

Алпинистът Атанас Скатов представя новата си книга във Варна

„Над 8000 метра. Лхотце и Еверест на един дъх. Дневникът на един веган“ е творба за могъществото на човешкия дух

По материала работи: Слав Велев
снимка: Пламен Гутинов

Утре, 30 май ще се състои официалното посрещане на Атанас Скатов във Варна. Скатов е най- успешният български алпинист. На 15 май той покори третият по височина връх на планетата Канчендзьонга в Хималаите – 8586 м. След 15-часов преход той успял да стъпи на Канчендзьонга - или по-скоро няколко метра под него, тъй като върхът е свещен за местните жители и съществувало неофициално правило изкачващите го алпинисти да не стъпват на самия върхов купол.

 

Връх Канчендзьонга е седмият покорен от алпиниста връх по проекта му за изкачване на Хималайската корона от 14 осемхилядника на планетата. През 2017г. той стана и първият българин успял за завърши проекта “ Севън съмитс” за изкачване на седемте континентални върхове на Земята. Следващата му цел за този сезон ще бъдат върховете Гашербрум 1 и 2 в планинската верига Каракурум, Пакистан.

 

През 2017 г. Атанас Скатов стана и първият българин успял за завърши проекта “ Севън съмитс” за изкачване на 7- те континентални върхове на планетата. След кратка почивка и възстановяване, в средата на месец юни ,следващата цел на алпиниста за този сезон ще бъдат върховете Гашербрум 1 и 2 в планинската верига Каракурум , Пакистан.

 

На 30 май от 18.30 часа в конферентна зала х-л "Черно море" ще бъде представена и най – новата му книга „Над 8000 метра. Лхотце и Еверест на един дъх. Дневникът на един веган“.

 

Тази книга не е пътепис. Това е книга за могъществото на човешкия дух. Тази книга е за всички нас, които никога да няма да съберем сили и смелост да се изправим пред подобни предизвикателства и да достигнем до места, където природата е безмилостна, а смъртта дебне на всяка крачка. Тази книга задава най-важните въпроси: докъде се простират мечтите ни и на какво сме способни, за да ги осъществим.

Снимка Пламен Гутинов

 

Атанас Скатов потегля от Варна към връх Кангчендзьонга

Атанас Скатов развя флага „Варна – Европейски град на спорта“ на третия по височина връх на планетата

Коментари

Новини Варна