IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 25°
Култура
12:40 | 6 май 2019
Обновен: 15:34 | 25 септември 2024

С наситен музикален афиш посреща май Държавна опера Варна

Мюзикли, концерти и опера до края на деловата седмица, вижте афиша

По материала работи: Слав Велев
С наситен музикален афиш посреща май Държавна опера Варна

С музикални събития за различните вкусове на варненци се е подготвила Държавната опера в морската столица в началото на месец май. До края на деловата седмица предстои да слушаме два мюзкъла, концерт и опера. На 7 май, вторник, 19.00 ч. на Основна сцена ще слушаме „Кой е Големанов?“ Мюзикъл от Георги Костов. Текст Иво Сиромахов. Постановка Светозар Донев. Диригент Страцимир Павлов. Музикалната сатира показва байганьовщината в българската политика „Получи се една магия на сцената, разказва актьорът, когото ще видим в главната роля на Големанов – Пламен Георгиев. Благодарение на творческата работа и моментите, които изживяхме целия екип на сцената, ние ще имаме един нов спектакъл – спойка между пеене, диалог и танц“.

 

 

На 8 май, сряда от 19.00 ч.на Основна сцена ще видим отново „ЗОРО“ -  мюзикъл по музика на Джипси Кингс. Либрето и текстове на песни Стивън Кларк. Постановка Петко Бонев. Диригент Страцимир Павлов. Хореография Станислава Томова. Мюзикъл, който пресъздава драматичната приказка за романтичния герой Зоро в певческо-актьорски превъплъщения, зрелищни борби с мечове и невероятни каскади, всичко обгърнато в автентичните цветове на традиционното фламенко. Тази легендарна история за борбата на доброто срещу злото е трайно вдъхновение за Gipsy Kings, допълнителните оркестрации, композиции и аранжименти на Джон Камерън и текста на Стивън Кларк по известния роман на Исабел Алиенде "Зоро - легендата започва". Мюзикълът пресъздава драматичната приказка за романтичния ерой Зоро в необикновени певческо-актьорски превъплъщения, зрелищни борби с мечове и невероятни каскади, всичко обгърнато в автентичните цветове на фламенко.

 

На 9 май, четвъртък от 19.00 на Основна сцена ще има Симфоничен концерт за деня на Европа. Диригент Пьотр Сулковски. Солист Людмил Ангелов – пиано. Програма: В. Монюшко - Полонез Фа мажор; Ф. Шопен - Концерт за пиано и оркестър № 1; А. Дворжак - Симфония № 9 „Из новия свят“.

 

На 10 май,  петък от 19.00 ч. на Основна сцена предстои да слушаме „Травиата“. Посвещава се на 100 години от рождението на Маестро Руслан Райчев. Той бе явление в нашата опера, а и в българската музикална култура. За разлика от повечето свои колеги, които се профилираха на „симфонични”, „оперни” и „оперетни”, той беше „универсален” – просто защото можеше всичко. Роден е, както за театъра, така и за концертния подиум. Направил е забележителна, блестяща кариера не само у нас, но и в чужбина, може би единствена по рода си и по мащабите си за български диригент досега.

 

Три поредни комедии поднася на варненци Драмата

Коментари

Новини Варна