IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 25°
Култура
17:25 | 2 октомври 2018
Обновен: 10:31 | 27 септември 2024

Изложба с над 30 проекта за плакат подреждат в Театъра

„Дракони до дупка“ е инициатива на „Сталкер Студио“

По материала работи: Слав Велев
Изложба с над 30 проекта за плакат подреждат в Театъра

По идея на „Сталкер Студио“, художници и дизайнери от четири поколения представят над 30 проекта за плакат по пиесата на Евгений Шварц „Драконът“ - притча за въплъщенията на властта, редакция, сценична адаптация и режисура Явор Гърдев, постановка на Драматичен театър „Стоян Бъчваров“ при Театрално-музикален продуцентски център - Варна.  Режисьорът Явор Гърдев и арт-директорът на „Сталкер Студио“ Димитър Трайчев селектираха 22 проекта от 12 автори. Целта на инициативата е да припомни отговорността, която носят културните институции за формиране на обществените нагласи в публичното пространство и че продуктите на графичния дизайн, като част от интегрираната комуникационна система, независимо от медията, са най-бързата обратна връзка между управленските намерения и реакциите на потенциалната публика.

 

По предложение на Явор Гърдев експозицията с отпечатаните 70/100 плакати върху афишна тумба ще бъде част от пространството на театралното фоайе. Визиите за „Драконът“ ще се впишат и директно в уличното пространство с един 8,26 х 2,40 метров винил, който ще видим на централната пешеходна зона, до т. нар. дупка, между ул. „Княз Борис Първи“ и „Воден“. Изложбата с плакатите на „Драконът“ ще бъде открита във фоайето на Варненския театър на 3 октомври, 18.00 - един час преди първия премиерен спектакъл. Един час преди втория премиерен спектакъл на 4 октомври, 18.00, „Дракони до дупка“ ще привлекат вниманието и на пешеходците непосредствено до дупката. 

 

Коментари

Новини Варна