IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Култура
12:23 | 10 май 2018
Обновен: 13:55 | 27 септември 2024

С постановката „Албена“ на театър „Българска армия“ откриват 26-ото „Варненско лято“

Тазгодишното издание е далеч от стереотипите, подчертаха организаторите Цветана Манева, Николай Йорданов и Асен Терзиев

По материала работи: Слав Велев
Снимка Пламен Гутинов

С постановката "Албена" на театър "Българска армия" ще бъде открито 26-ото издание на фестивала "Варненско лято". Това по традиция ще стане на 1 юни. "Албена" ще се играе на Основна сцена на драматичния театър от 19:30 часа.


Тазгодишното издание на "Варненско лято" е далеч от стереотипите, подчертаха организаторите Цветана Манева, Николай Йорданов и Асен Терзиев. "Проявяваме рефлекс за времето, в което живеем. Програмата е разнообразна жанрово и тематично. Интересна е и заради актьорските и режисьорски постижения, на които зрителите във Варна ще станат свидетели. Баналните и брутално комерсиалните заглавия не са за нас, тъй като нашият фестивал има европейско признание и работим на международно ниво",  отбеляза Цветана Манева. 

 


"Впечатляващо е самочувствието с което подхождат авторите, дори на студентските спектакли. Оказа се, че не само екипите, които са включени в програмата Шоукейс, отличаваща се с иновативност и мобилност, са подготвили субтитри на английски език за своите постановки. Това са направили и авторите на някои от спектаклите, селектирани в основната програма, което означава, че те имат готовност да се представят пред международна публика", допълни Николай Йорданов. 
 

Организаторите на фестивала благодариха и на културните институции в града, които ще са домакини на театралното "Варненско лято". Голяма част от тях са традиционни партньори на проявата. Спектакли от програмата на фестивала ще бъдат представени на Основна сцена и сцена "Филиал" на Драматичния театър, в Кукления театър, в Градската художествена галерия и галерия "Графит", Археологическия музей. Сред новите партньори на фестивала е училище "Св. Климент Охридски", в което ще бъде реализирана инсталацията на Християн Бакалов PURE / Realmagination. Организаторите обявиха, че се набират доброволци, които да съдействат за реализирането на пърформанса, представляващ лабиринт от цветове и усещания, който всеки от зрителите възприема по различен начин. Няма ограничения в броя на доброволците, нито в тяхната възраст, няма и предварителни изисквания към тях. Те ще получат специфични творчески задачи от екипа на представлението. Проектът PURE / Realmagination вече е реализиран в Париж, Брюксел и Венеция. Заглавието е игра на думи, която е показателна за характера на инсталацията - на ръба между въображение и реалност. Представлението трае около 40 минути. Варненци и гости на града имат възможност да му се насладят на 6 и 7 юни, в часовите пояси от 14 до 16:50 и от 18 до 20 часа, като зрители влизат на всеки 10 минути. 


Галерия "Графит" ще е домакин на друг от иновативните спектакли в програмата от модула "Шоукейс" на "Варненско лято" - "Щастливият Бекет". Представленията ще са на 5 юни от 19:15 часа, 6 юни от 18 часа и 7 юни от 19 часа. Спектакълът е вдъхновен от последната пиеса на абсурдиста Самюъл Бекет - "О, щастливи дни". "Това е бутиково, интимно представление, което може да се гледа максимум от 35 зрители. Любопитното в този спектакъл е, че хората в публиката диктуват какво ще се случи в него, те създават текста. Поради тази причина продажбата на билети за него приключва по-рано, до 30 май, а всички, които искат да го гледат трябва да попълнят специална анкета, в която могат да говорят от свое име или от името на измислена идентичност. Попълването на анкетата е "част от играта" и ако зрителите не го направят, представлението няма да се случи. Анкетата е напълно анонимна, така че само този, който е автор на посланието, ще разбере, че това е написаният от него текст", разказа Асен Терзиев. 
 


110 000 лв. е отпуснала община Варна чрез фонд "Култура" за провеждане на тазгодишното издание на театралния фестивал "Варненско лято". Още 110 000 лв. са осигурени от Министерството на културата. В същия размер ще е и съфинансирането от фондацията-организатор. Международни асоциации са поели разноските по хонорарите или пътя на гостуващи артисти от техните страни. 

 


Две сателитни прожекции са сред акцентите в чуждестранната селекция. Това са "Три сестри" от театър в Новосибирск и "Хеда Габлер" - на живо от Националния театър в Лондон. "Прекалено мащабни продукции са и няма как да гостуват на място, затова ценителите във Варна и гостите на града ще могат да им се насладят чрез прожекции", поясни театроведът Асен Терзиев, който е част от екипа на фестивала. Режисьор на "Три сестри" е Тимофей Кулябин, гостувал на "Варненско лято" със спектакъла "Дама Пика", преди около 9 години, когато все още е студент. Днес той е сред най-интересните представители на най-младото поколение руски режисьори, които придобиват международна популярност. Премиерата на спектакъла "Три сестри" е преди около 3 години. Под формата на прожекция той се разпространява във Великобритания и САЩ. "Начинът, по който е заснет го доближава максимално до автентичното преживяване. Специфичното за този спектакъл е, че режисьорът е превел финия и нюансиран текст на Чехов на жесто-мимичния език и всеки поглед и докосване носят послание", разказа Асен Терзиев. Сателитната прожекция в програмата на "Варненско лято" е на 2 юни и 5 юни от 14 часа в зала "Европа" на Фестивалния и конгресен център". Отново там, но на 8 юни - от 14 и 18 часа е прожекцията на режисьорския прочит на Иво Ван Хове на Ибсеновата творба в нова версия  от Патрик Марбър - "Хеда Габлер". 


"Останалите 4 спектакъла, включени в международната селекция са по-необичайни и докосващи се до театралното форми на физически и визуален спектакъл и съвременен цирк. Те гостуват пред българска публика със съдействието на Френския, Унгарския и Италианския институт и Чешкия център у нас", каза още Асен Терзиев. 
 

 

Полина Петрова
Снимки Пламен Гутинов


Още по темата:

„Хенри IV“ на ДТ „Стоян Бъчваров“ е част от основната селекция на фестивала “Варненско лято”

Коментари

Новини Варна