IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 22°
Култура
17:23 | 29 март 2018
Обновен: 08:27 | 28 септември 2024

Изложба показва лични документи на Симеон Втори

Експозицията е посветена на 80-годишнината на последния български цар

По материала работи: Слав Велев
снимки: Ели Маринова

Документална изложба „В изгнание“ , посветена на 80-годишнината на последния български цар и бивш министър-председател Симеон Сакскобургготски е експонирана в Държавния архив във Варна.  След София, Пловдив и Велико Търново, експозицията гостува и морската столица, след което отпътува за Бургас. На откриването тази вечер бяха дошли много варненци. Имаше такива, чиито родители помнят раждането на царския наследник и щастливото „помилване“ на оценките в училище с една единица в повече. Възрастна дама разказа как е слушала от майка си историята за 101 залпа, оповестяващи раждането на престолонаследника. През 1937 година  е нямало ученик, повтарящ в същия клас, а отличниците са завършили със 7-ци в бележниците си училище. Документите от личния архив на Симеон Сакскобургготски в годините му на изгнание и контактите му с българската емиграция са на Държавна агенция "Архиви" и фонда за опазване на историческото наследство "Цар Борис и Царица Йоанна". Според статистика за периода 1955-1965 г. само за 10 години в неговата канцелария са получени 26 837 писма. В отговор са изпратени 19 275 писма и телеграми и 227 500 пощенски пратки.

 

Архивът съдържа информация за благотворителната дейност на Царското семейство в помощ на българи в чужбина и нуждаещи се в България. Кореспонденция с български интелектуалци в изгнание, журналисти, представители на културните и спортните среди, музикални дейци, българското духовенство и обикновени хора, които са изпращали своите молби за помощ или поздравления по различни поводи до Царската канцелария.

 

„Самият Симеон е най-големият дарител като физическо лице – сподели по време на откриването на експозицията Румен Борисов – зам.-председател на Държавна агенция „Архиви“. Преди години е дарил архива на дядо си, а сега дарява личния си архив, свързан с периода на изгнанието. Тепърва предстои да бъде обработен целия наличен материал, който е доста обемист. Избрани са някои основни моменти.  Документите събират 27 линейни метра от изгнанието в Мадрид. След обработването им, предстоят нови издания на изложбата“ – отбеляза още Борисов.

 

Сред по-интересните експонати са оригиналът на Манифеста за възшествието на престола на Цар Борис III от 3 октомври 1918 г., който се показва за първи път. Могат да бъдат видени снимка на Симеон от 1983 с Папа Йоан Павел II, когато царят му предава Торинската плащеница, кореспонденцията му с генералисимус Чан Кайши, с френския президент Жак Ширак, с президента на Международния олимпийски комитет Хуан Антонио Самаранч, с Франсиско Франко и много други световни личности. Има документи за раждането на Негово величество и 101 залпа в столицата, напускането на страната през 1946 г, движението му в Египет, в Мадрид, пълнолетието му, срещите му със задграничните емигрантски дружества, спомоществователството му към различни изстрадали българи  в Австралия, Канада и др. Последните архивни документи са от 1996 г. когато той идва в България. Има снимки от личния му живот.

 

„Идеята на изложбата е да се покаже създаването на едно монархическо семейство. Той успява да устои православните традиции. Вижда се подкрепата на съпругата му през целия му живот. Основният девиз на изложбата е „Дългът преди всичко“ – допълни още Румен Борисов.

Ели Маринова

Снимки авторът

Коментари

Новини Варна