IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 23°
Култура
20:38 | 10 февруари 2018
Обновен: 18:33 | 28 септември 2024

Анимаре спечели голямата награда на фестивала Кино в длан

Заснет е с мобилно устройство

По материала работи: Борис Проданов
Анимаре спечели голямата награда на фестивала Кино в длан

,,Анимаре - да вдъхнеш живот” се казва филмът, който спечели голямата награда на Кмета на община Шумен, на провелия се тази година фестивал ,,Кино в длан”. Автори на филма-победител, заснет с мобилно устройство са Димана Братанова, Стефан Войводов, Мая Желязкова, Камелия Марковска и Ваня Данчева – студенти в Нов български университет.

 

По време на награждаването Стефан Войводов (част от екипа-победител) отправи послание към хората, които имат модерни мобилни телефонида не ги използвайт само за игра, тъй като с тях може и да се твори.

 

"Анимаре" е една кратка изрезко-анимация, но в анимацията „кратко“ не означава „лесно“. Зад това стоят буквално десетки часова работа с оплезен език и пот на челото. Основната тема може би е вдъхновена от анимацията. Наименованието от латински animare – “да вдъхна живот”. Опитахме се да пресъздадем вдъхването на живот - от изрезка, от една бележка до една вече крачеща идея, обикаляща по улиците, каза той.

 

Наградата за игрален филм бе присъдена на лентата ,,Съобщението” на Ваня Богданова и Невяна Попова, а приз за документален филм получи Елица Савова за кинотворбата си ,,Танцувам себе си”. Филмът ,,Северозабравени” на ученичката от Видин Антонина Лозанова спечели гласовете на публиката и награда за филм на значима социална тема.

 

БНР

Коментари

Новини Варна