IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 26°
Култура
14:09 | 3 юли 2017
Обновен: 12:03 | 28 септември 2024

Три премиерни спектакъла представят на Театър Римски терми

Общо 26 ще са творческите събития на нетрадиционната сцена тази година

По материала работи: Слав Велев
Снимка Пламен Гутинов

Три премиерни спектакъла ще видят варненци и гостите на града тази година по време на 15-ото издание на "Театър Римски терми". Инициативата беше възродена миналата година, след 26-годишна пауза. Програмата през 2017-а включва двойно повече заглавия и три премиери.


Общо 26 ще са творческите събития, които ще бъдат представени на сцената на Театър Римски терми от 16 юли до 30 август, 9 от тях ще са музикални, а останалите театрални. Инициативата е на Община Варна, Тетрално-музикалния продуцентски център, Кукления театър и Регионалния исторически музей в морския град. 


На 20 юли ще е първата премиера. Тя ще е на операта от Кристоф Глук "Орфей и Евридика".  Това е съвместен проект на Фестивален оркестър - Варна и Младежко оперно общество на Кипър. В ролята на Орфей ще е варненката Цвета Христофору, а като Евридика зрителите ще имат възможност да видят директора на ТМПЦ-Варна Даниела Димова.

 

Ролята на Амур ще се изпълнява от Лиляна Кондова. Гостуването на изпълнителите от Кипър ще се осъществи благодарение на подкрепата на Министерството на културата на средиземноморската страна. 


Втората премиера в рамките на Театър Римски терми ще е на постановката на младия режисьор Васил Дуев "Комичната илюзия". Тя ще бъде представена за първи път пред варненска публика на 31 юли. Спектакълът е изграден специално за пространството на Римските терми и след това ще бъде адаптиран, за да се играе и през зимата на сцена Филиал на Драматичния театър, обяви директорът на ТМПЦ-Варна Даниела Димова. Това е първата постановка на Васил Дуев, която ще бъде представена пред варненска публика. Тя може да бъде видяна на Сцена Римски терми на 31 юли. 


Третата премиера ще е на 5 август. Зрителите ще могат да видят интересната творческа колаборация на Драматичния и кукления театър във Варна. В спектакъла "Влюбеният Моцарт или Дон Жуан Кукловодът" ще участват 9 куклени актьори 9 оперни изпълнители. „Не очаквайте да видите нито класически куклен театър, нито класическа опера. Намерили сме много интересни решения с импровизирани кукли от костюми и аксесоари, които са част от визията на операта като сценично изкуство. Тези аксесоари оживяват в ръцете на куклените актьори, които, както всички знаят, умеят да придават живот на неживата материя. Дори килимът, на който стъпват всички, оживява. Режисьорът Боян Иванов създава един нов, много любопитен художествен език, като комбинира изразните средства на различни сценични изкуства. Получава се нещо, което е интересно за всички нас, а сигурна съм, че ще е интересно и за публиката“, казва директорът на Държавен куклен театър – Варна Вера Стойкова. Тя е част от актьорския състав на "Влюбеният Моцарт или Дон Жуан Кукловодът". На сцената ще излязат също Дияна Цолевска, Стоян Стоянов, Теодор Христов, Боян Стоянов, Веселина Калчева, Гергана Господинова и др. Сред оперните солисти, които ще се включат в творческата колаборация са Линка Стоянова, Свилен Николов, Илина Михайлова, Христо Ганевски, Лиляна Кондова, Гео Чобанов, Силвия Ангелова, Петър Костов.  
 


Освен премиерите, в рамките на Театър Римски терми зрителите ще имат възможност да видят някои от актуалните заглавия на Драматичен театър "Стоян Бъчваров", няколко спектакъла на гостуващи театри и две постановки на Теди Москов за Държавен куклен театър - Варна. Билетите ще са на цени от 10 и 20 лв. и могат да бъдат закупени освен от касите на театрите и на специално разкрита каса на Римските терми. Около 300 ще са местата за зрители на всеки от спектаклите. 


Над 3000 варненци и гости на града са посетили 10-те спектакъла от "Театър Римски терми" през миналата година. 

 



 

ТМПЦ-Варна получи отличие от платформата " I love Bulgaria" за интелигентно и иновативно промотиране на спектаклите си. Бронзова статуетка, изработена от проф. д-р Пламен Братанов, беше връчена на Даниела Димова. 

 


I love Bulgaria е първата национална туристическа интерактивна платформа и мобилно приложение, които предоставят информация както за забележителностите на България, така и за продуктите на бизнесите, свързани с туризма, културата и историята. Разработена е съвместно с Министерството на туризма. 

 


Полина Петрова

 

Четете още:

Операта и Кукленият театър във Варна със съвместен проект
 

Коментари

Новини Варна