IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Култура
14:51 | 12 юни 2017
Обновен: 12:37 | 30 септември 2024

Националният балет на Испания идва за първи път във Варна

След София и Русе, танцьорите идват в ДКЦ на 14 юни

По материала работи: Юлиян Атанасов
Националният балет на Испания идва за първи път във Варна

След фурорa, който предизвика при предишните си две гостувания, Националният балет на Испания започна първото национално турне на три големи български сцени. След София и Русе танцьорите идват във Варна на 14 юни в ДКЦ. Почитателите на страстното фламенко ще имат шанса да гледат четири спиращи дъха постановки в един спектакъл. За първи път пред българската публика ще се играят "Болеро" по музика на Равел, Ritmos, Sole? del Mant?n и Alento по хореографията на Алберто Лорка, Бланка дел Рей, Рафаел Агилар и Антонио Нахаро, който е и артистичен директор на балета. Високо танцово майсторство, пищни костюми и сценография, чувствена и страстна музика, емблематични творби и вдъхновяващи спектакли са част от формулата на Националния балет на Испания да впечатлява и привлича световната публика отново и отново. В България четиридесетте звездни танцьори ще танцуват под акомпанимента на жива музика. Звукът на десетки кастанети и ритмичните удари на токовете на испанците ще вдигнат градуса в залата и ще подпалят сцената.

 

Националният балет на Испания е грандиозна структура, създадена от испанското Министерство на културата, и е най-голямата институция,  разпространяваща класически и съвременни трактовки на фламенко. Чрез него Испания пази дългогодишни традиции не само в този танц, но и в "зарзуела", и в грациозния "ескуела болера", които са претопени през ХVІІІ век от френски и италиански танци в  испански стил. Вече 38 години балетът е музикалната емблема на Иберийския полуостров и изпълнява мисията си да развива и популяризира фламенкото по света. Този танц е под закрилата на ЮНЕСКО и е обявен за ценност за човечеството. С името на Националния балет е свързано творчеството на танцьори като Антонио Гадес, Хоакин Кортес, Ева Уербабуена, Хосе Антонио, Кармен Амая, Аурора Понс, Нана Лорка, Аида Гомес и много други.

 

Четете още: Метрополитън опера на живо от Ню Йорк: „Травиата“

Коментари

Новини Варна