IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Култура
08:46 | 27 март 2016
Обновен: 14:52 | 29 септември 2024

Звезди от България и Русия откриват Европейския музикален фестивал във Варна

Зрителите на концерта „Шостакович и неговите съвременници“ ще видят виолончело от XVIII век, дело на ученика на Страдивариус Карло Бергонци

По материала работи: Слав Велев
Звезди от България и Русия откриват Европейския музикален фестивал във Варна

Голям концерт на звезди от Русия и България в Зала 1 на Фестивалния и конгресен център открива тази вечер Европейския музикален фестивал във Варна. Началото е в 19:30 часа. "Искрено вярвам, че универсалният едик на музиката ще ни даде нова надежда и оптимизъм в сложното време, в което живеем", каза директорът на фестивала Мария Кондова броени часове преди официалното откриване на 13-то му издание. 
 

Първият концерт от програмата на фестивала е посветен на 110-годишнината от рождението на великия руски композитор Дмитрий Шостакович. „Шостакович и неговите съвременници“ е проект на ценената по цял свят и обичана от варненската публика българска пианистка Пламена Мангова, която събира съзвездие от европейски музиканти с руски произход, идващи от най-престижните музикални сцени на стария континент.
 

В първата част на концерта ще прозвучат емблематични произведения на композиторите съвременници на Шостакович Марис Равел, Бенджамин Бритън и Сергей Прокофиев. Пламена Мангова ще си партнира последователно с виртуозния цигулар Антон Бараховски, главен концертмайстор на Симфоничния оркестър на Баварското радио, Мюнхен, с титулувания  като „Обой №1 света“ Алексей Огринчук, соло-обоист на знаменития Кралски Концертгебау оркестър в Амстердам и с изключителния руски виолончелист Александър Князев, смятан за наследник на великия Мстислав Ростропович. Той ще дойде във Варна със скъпоценното си виолончело от XVIII век, дело на ученика на Страдивариус  Карло Бергонци.
 

Във втората част на концерта ще бъде изпълнена последната Симфония №15 на Дмитрий Шостакович  -  своеобразна равносметка на цялото симфонично творчество на композитора и неговото сбогуване със света. Симфонията ще прозвучи за първи път във Варна в ефектната камерна версия на Виктор Деревянко за цигулка, виолончело, пиано и 13 ударни инструмента. В това изпълнение ще имат изразително присъствие и водещите български перкусионисти Радосвет Кукудов, Снежина Богданова и Добри Палиев. 
 

Следващият голям концерт от програмата 13-ия Европейски музикален фестивал във Варнана е гастролът на израелския виртуоз на цигулката Шломо Минц с Оркестъра на Класик ФМ Радио на 31 март също в Зала 1 на Фестивалния и конгресен център.


Черно море

Коментари

Новини Варна