IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Култура
18:16 | 10 ноември 2016
Обновен: 11:21 | 2 октомври 2024

Откриха изложбата „Златният век на Дордрехт“ в Археологическия музей

Експозицията е по повод 15-годишнината от побратимяването между Варна и холандската община

По материала работи: Слав Велев
ЗАМЕСТНИК-КМЕТЪТ НА ВАРНА ПЕЙЧО ПЕЙЧЕВ (ЧЕТВЪРТИЯТ ОТ ЛЯВО НАДЯСНО) ПОЛУЧИ ИЗДАНИЕ, посветено на златния век на Дордрехт, от кмета на града Арно Брок (петия от ляво надясно). Снимка ПЛАМЕН ГУТИНОВ

Изложбата „Златният век на Дордрехт“ беше открита в  зала “Юг” на Археологическия музей. Експозицията е по повод 15-годишнината от побратимяването между Варна и холандската община. Специални гости на откриването бяха кметът на Дордрехт и директорът на местния музей, в който гостува изложбата с варненското злато. „Трябва да се гордеем с развитието на сътрудничеството между нашите два града. От опит знаем, че много такива побратимени отношения между общини трудно се поддържат, но между Варна и Дордрехт партньорството става все по-близко. И двата града имат много дълга история, голяма част от която е била повлияна от излаза на вода“, каза Арно Брок, кмет на Дордрехт. 

 


На откриването на изложбата присъства и заместник-кметът на община Варна Пейчо Пейчев. Той подчерта, че дългогодишното културно партньорство между двата града вече прераства и в икономическо сътрудничество. Вече проведохме два успешни форума в сферата на морското дело и морския бизнес – един във Варна и един в Дордрехт. И миналата година, и тази имаше много добри резултати. Сключени бяха договори за сътрудничество в областта на бизнеса и икономиката. Разговорите за сътрудничество в различни сфери продължават“, коментира Пейчо Пейчев.

 


Изложбата „Златният век на Дордрехт“ е уникална с колекцията си от кожени изделия и луксозни стоки. Един от най-интересните експонати е конска сбруя от кожа. В изложбата могат да се видят обувки, чанти, кожени ножници за кинжали и мечове и др., а също и гребен от слонова кост и кутия към него. Впечатляваща е шейната от конска челюст. Описано е, че дъската за сядане се е поставяла върху зъбите на коня, а децата са се придвижвали по леда, оттласквайки се с две щеки. В експозицията са показани и кънки от конска и говежда кост. Освен предмети от всекидневната култура на Дордрехт от 1350 до 1450 г. могат да се видят също така артефакти, обособени в разделите „Богатство чрез търговия“, „Укрепеният град“, „Католическият Дордрехт“. 

 


„Много се надяваме гостуването на тази изложба да повиши посещаемостта в музея през зимните месеци. Докато нашата постоянна експозиция е насочена основно към туристи, гости на града, тази е насочена към българите, тъй като показва артефакти, които свидетелстват за култура, коренно различна от нашата“, каза за Медийна група „Черно море“ Мария Манолова - специалист по средновековна археология във варненския археологически музей. 

 


 


 

 


 


Полина Петрова
Снимки Пламен Гутинов

 

Четете още:

Варненското злато ще гостува в Рощок

 

Коментари

Новини Варна