IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 21°
Култура
11:33 | 9 ноември 2016
Обновен: 15:23 | 2 октомври 2024

За девети път представят „Последната битка на краля“

Възстановката ще е отново в Аспаруховия парк, но на друга поляна

По материала работи: Слав Велев
Снимка Пламен Гутинов

За девети път сдружение „Чигот“ и неговите партньори ще представят „Последната битка на краля“. Около 80 реенактори (участници в доспехи) и тази година  ще се включат във възстановката на сражението при Варна от 1444 г., в което загива Владислав III, останал в историята като Варненчик. Проявата ще е в събота, 12 ноември, от 15,30 часа в Аспаруховия парк. 


Организаторите препоръчват на зрителите да са на мястото на събитието по-рано, за да могат да си изберат подходящи места, от които да гледат. "Тази година възстановката ще е на ново място. Отново ще е в Аспаруховия парк, но на друга поляна. Намира се зад паметника на Аспаруховия воин, който е едно от най-популярните неща в Аспаруховия парк. Стига се изключително лесно от булеварда, минава се по пътека, покрита с плочи. Хубавото на новото място е, че е закътано, отвсякъде е заобиколено с дървета и не се вижда нищо съвременно, което ще допринесе за автентичността на атмосферата. Освен това Аспаруховият вал може да действа като естествена трибуна и хората могат да се качат на него и да гледат битката отвисоко", обяви Васил Тенекеджиев от сдружение "Чигот". 

 

 

Интересното тази година е, че в проявата ще се включат и деца от занималня в града. „За въстановката ще ни помогнат малчуганите от артработилничката „Златни ръчички“. Те се подготвят цял месец за своето участие. Разбира се, няма да ги включим в самата битка, но много ще разчитаме на тях. Те сами ни потърсиха и проявиха интерес към възстановките. Това много ни зарадва. Имаме наследници на нашите интереси, само трябва да ги почакаме малко да пораснат“, каза още Васил Тенекеджиев.


Ролята на Владислав III ще изиграе по традиция представител на „Чигот“. „Всяка година Владислав е един от нас, винаги е различен, но доспехите са едни и същи, те са свещени. Тази година в ролята ще е  Илиян Лъсков. Традиционно като султана се превъплъщава Борис Бедросов от Бургас. Той има много специална броня с бронзови украси по нея, отбеляза Васил Тенекеджиев.
 

За първи път за възстановката ще гостува клуб от Чехия. Ще има и представители от Румъния и Сърбия. Българските гости ще са от Велико Търново, Русе, София и др. За първи път ще дойдат и от Наемна дружина „Барадж“ от Пазарджик.“ 


По традиция реенакторите от "Чигот" сами са изработили всеки детайл от екипировката, с която ще се включат във възстановката. "Всеки един елемент, който изработваме, почива на реални проучвания, това е един вид археологическа работа. Възстановката също е базирана на историческите факти за битката през 1444 г.", отбеляза Васил Василев от сдружение "Чигот". 


Васил Тенекеджиев допълни, че битката при Варна се провежда в края на Средновековието, когато вече има огнестрелни оръжия, макар и много примитивни. Стрелбата с тях също ще бъде пресъздадена по време на възстановката в събота. Зрителите ще видят също палежи и взривове. Ще бъдат пресъздадени атаките по крилата, които са характерни за сражението, в което са участвали около 70 000 воини. 



Представителите на "Чигот" разкриха, че голяма част от експонатите, които използват като образец при изработката на детайлите от екипировката от онова време, са от Дордрехт. Поради тази причина те ще са специални гости днес на откриването на изложбата от холандската община, която ще гостува в Археологическия музей. Причината да разглеждат експонати точно от Дордрехт е, че там са се съхранили детайли от кожа и дърво от Средновековието заради климатичните особености и почти никъде на друго място по света не могат да бъдат видени. „Нашите воини ще бъдат екипирани с дрехи от епохата - една част с дрехи от Западна Европа, друга част с дрехи от Балканите. Идеята е да представим една жива илюстрация на това, което е показано в изложбата като находки“, коментира Васил Тенекеджиев.


Подобаващо място в подготовката на предстоящата възстановка е отделено  и на сигурността. „От няколко години сме приели следната формула – около бойното поле има един коридор, в който ще бъдат разположени наши доброволци, които ще играят ролята на охрана. От една страна те ще пазят публиката от „биещите“ се „рицари“ и „османци“, но в същото време ще бдят и хора от публиката да не влязат на „бойното поле“, подчерта Васил Тенекеджиев. 

 


Миналата година над 5 000 зрители са гледали "Последната битка на краля". 


Полина Петрова
Снимки Пламен Гутинов


Още по темата:
Златния век на Дордрехт представят във Варна

Повече от 80 „кръстоносци“ и „османлии“ ще сблъскат оръжия в Аспарухово

„Последната битка на краля“ (СНИМКИ)


 

Коментари

Новини Варна