IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Култура
13:02 | 7 септември 2016
Обновен: 01:28 | 3 октомври 2024

Изложба акварел на Любен Пашкулски реди галерия „Арт Маркони“

Колекцията си авторът е кръстил „Съкровения”

По материала работи: Юлиян Атанасов
Изложба акварел на Любен Пашкулски реди галерия „Арт Маркони“

Точно това заглавие - „Съкровения” най-много подхожда на поредната колекция, с която маестро Пашкулски ще ознаменува осемдесетата си годишнина, споделя галеристката Ваня Маркова, която подрежда новата изложба в „Арт Маркони“.  Откриването е утре, 8 септември от 18.30 часа. „Любен Пашкулски е внимателен и дълбок психолог. Под външните черти на всеки от персонажите му прозира не само същността на неговата душевност, но и ролята, за която го е избрал авторът. Защото всяка от творбите е една малка притча, търсеща път към душата ни и даваща й възможност за съприкосновение с всичките й невероятни измерения. Пашкулски обича красотата, подчинява  и изразява всяка своя творческа идея чрез нея. Дори драмата и болката са предадени чрез красиви детски и женски лица. Жената е негов не просто любим персонаж и муза. Тя е загадка и изразно средство, ключ към осмисляне на всяко послание. През всички сезони на своето излъчване тя деликатно се превъплъщава ту в невинното момиче, закичено с цвете или плод; ту в срамежливо сгушилата се в прегръдката на любимия мома; ту излъчващата светлина на светица майка, прегърнала с обич рожбата си...Безбройни, необхватни и пленяващи образи.

 

„Съкровения“ стъпва на цикъл от четири творби, за които изворът на вдъхновение е родното място на художника – Рогозен. Акварелът „Роден съм върху съкровище“ е водещият акцент, преливащ към „Родна земя“ – 1, 2 и 3. С нотка на носталгия той се връща към детството и към корените си. Нашата земя крие толкова много съкровища, белези за славно минало и богата култура. Те ни се разкриват по малко, може би защото не сме готови да ги опазим и съхраним. С болка приема липсата на самочувствие у съвременния българин. С тези няколко акварела Пашкулски деликатно, но настойчиво подсказва, че богатството криещо се в недрата на земята ни се разкрива първо чрез хората. Именно те са най-ярките носители на съхраненото в поколенията. Българинът е творец от високо измерение. Тази малка страна е дала много на световната история, култура и наука. Това, че днес под увеличителното стъкло на конюнктурата са изместените ценности и случайно попаднали хора, не е определящо нито за земята, нито за народа ни. Много философски заряд има в тези четири картини и много символика. Рисувани вдъхновено и с обич, те пораждат възхищение и обич“ – допълва още Ваня Маркова.

Четете още:Предимно български автори представя 19 издание на Седмицата на православна книга

Коментари

Новини Варна