IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Култура
11:49 | 15 август 2016
Обновен: 03:32 | 3 октомври 2024

Откриват изложба живопис на Ема Ванкова в Градска художествена галерия

Картини на авторката се намират в частни колекции в България, Канада, Швейцария, Белгия и Франция

По материала работи: Пламен Янков
Откриват изложба живопис на Ема Ванкова в Градска художествена галерия

На 17.08.2016 г от 18:00 часа в Градска художествена галерия-Варна/Varna City Art Gallery се открива "Срещи" - изложба живопис на Ема Ванкова.

 

Ема Ванкова е родена на 3 ноември 1950 г. във Варна. Завършила е Националната художествена гимназия и НХА, специалност „Сценография“. Има осъществени около 70 проекта за театрални представления. Картини на авторката се намират в частни колекции в България, Канада, Швейцария, Белгия и Франция.

 

 

Определят авторката като емоционален и дълбоко интуитивен художник, "претворяващ всичко онова, до което се докосва, в оригинална и твърде лична образна материя". "Характерни страни на нейното творчество са динамиката, движението, "потокът" на вечно сменящите се състояния на духа. Ема Ванкова обича цвета, богатството му. Работи с наситени гами. Неслучайно пише и стихове. Нито картините "илюстрират" стиховете, нито пък стиховете "обясняват" картините. И все пак между тях има органична спойка. И в живописта, и в сценографията Ванкова е цялостна, искрена и силна, чувствена и талантлива" я описва проф. Чавдар Попов.

 

"Да се връщам във Варна е докосване до моето детство, до морето, до всичко хубаво идеализирано във времето. Това е като среща със себе си от разстоянието на годините.Срещите с другите водят до опознаване. Има шанс да се харесате и да се заобичате. а това е нещо, от което всички ние се нуждаем.Надявам се с изкуството което правя, да стигна до Вас", написа Ема Ванкова.

 

Още по темата Небето над Аспарухово пъстрее от хвърчила (СНИМКИ)

 

Коментари

Новини Варна