IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 28°
Култура
11:58 | 9 юни 2016
Обновен: 21:23 | 29 август 2024

На „Варненско лято“ студенти от НАТФИЗ разказват старовремски предания в постановка

Инициатор на проекта е проф. Пламен Марков

По материала работи: Слав Велев
Сцена от „Бай Балчо споменува“

Спектакълът на студенти на проф. Пламен Марков „Бай Балчо споменува“ ще видят варненските зрители тази вечер на сцената на Държавен куклен театър – Варна, от 19 часа. Представлението е част от паралелната програма на фестивала „Варненско лято“. Текстът, който служи за основа на постановката, е вдъхновен от записките на предания, разказвани в края на ХIХ век от стари хора в Ямболско, Тулчанско и Провадийско, събирани и записвани от търговеца Балчо Нейков и след това влезли в неговия летопис. Историите са посветени на рода на славния войвода Стефан Караджа. В текста на представлението са вплетени и сюжетни линии от мемоарния ръкопис „Видрица“ на поп Минчо Кънчев от Старозагорско. Проф. Пламен Марков дава шанс на трима от своите студенти в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“ - Стефан Зарев, Максима Боева, Елица Йовчева - да режисират отделните новели, а той построява представлението.


Варненският драматичен театър „Стоян Бъчваров“ тази година намери място в програмата на международния театрален фестивал не само като театър домакин, но и в основната селекция. „Кавказкият тебеширен кръг“ на Маргарита Младенова е сред най-коментираните заглавия на театралния сезон у нас. Новият прочит на класическата творба на Брехт заслужи номинации за тазгодишните награди „Икар“ и „Аскеер“.
 

Постановката разказва историята на бедното момиче Груша, което спасява изоставеното дете на своите господари и го брани с цената на много лишения. Спектакълът поставя вечните въпроси „Възможно ли е да си добър и да живееш добре?“, „Какво означава да си добър и да вършиш добро?“, „Коя е истинската майка на детето – тази, която го е родила и изоставила, или тази, която го е отгледала с цената на много лишения?“.
 

В рамките на „Варненско лято“ постановката ще бъде представена тази вечер от 19,30 ч. на Основна сцена на Драматичен театър „Стоян Бъчваров“.


Тази вечер е второто представление пред варненска публика на постановката на Театър 199 „Театър, любов моя!“. Началото е в 20 часа на сцена „Филиал“.


Черно море

Коментари

Новини Варна