IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 28°
Култура
15:17 | 6 юни 2016
Обновен: 21:29 | 29 август 2024

С Кафка провокират куклени актьори варненската публика тази вечер

В постановката на Катя Петрова „Семейство Замза“ участват студенти от НАТФИЗ, а това е техният дипломен спектакъл

По материала работи: Слав Велев
Сцена от "Семейство Замза"

Провокативен спектакъл по Кафка предлага на варненските зрители режисьора Катя Петрова. „Семейство Замза“ е част от модул „Шоукейс“ в програмата на международния театрален фестивал „Варненско лято“. Постановката е тази вечер на сцената на Държавен куклен театър – Варна от 18:30 часа. „Семейство Замза“ е носител на награда „Икар 2016“  за куклен спектакъл, а Петя Караджова е отличена за индивидуално постижение в кукленото изкуство. 


Катя Петрова съчетава кукли, маски, актьорска игра и обектен театър в един необичаен прочит на Кафка. Постановката е вдъхновена от дневниците на Кафка и новелата му „Преображението”. В постановката обикновеният чиновник Грегор Замза претърпява странна метаморфоза от човек в насекомо. Спектакълът създава абсурдна картина на отхвърлеността, на непреодолимата самота и на кризата на личността.


„За мен и за колегите ми текстът на Кафка беше доста сложен, най-просто казано - сложен. Според мен с образа на Грегор Замза, Кафка си е направил една абстрактна автобиография. Целият процес за мен беше свързан с това първо да открия себе си в творбата, дали въобще ме има там и след това чрез себе си да разбера по някакъв начин Кафка. За мен лично работата по спектакъла не е свършила, надявам се никога да не свърши, защото всеки път все едно го доработваме и започваме отначало“ – каза Иван Шумаров, който е един от актьорите в „Семейство Замза“.


„Публиката, която идва да ни гледа по няколко пъти пита – Какво правите, всеки път това представление е толкова различно. Това е сладкото, според мен, да продължаваш да търсиш и да намираш нови неща. Всеки път, когато играем спектакъла, той се случва по различен начин и това до голяма степен зависи и от реакцията на публиката“ – отбеляза Радослава Неделчева, която също участва в постановката. Според нея начинът, по който Кафка пише е доста специфичен, но в творчеството си той засяга теми, които вълнуват човека и днес.


Друг от актьорите Любомир Желев разкри, че докато са се подготвяли за спектакъла освен новелата на Кафка „Преображение“ са чели и писмото, което той е написал до баща си. „В него той излива душата си, колко е страдал през целия си живот, а всъщност не е имал смелост да му го каже, затова пише писмо, което е 32 страници“ – отбеляза Любомир Желев.


Той подчерта, че за тях, като студенти, които завършват НАТФИЗ е изключителна привилегия да играят в постановка, режисирана от Катя Петрова. „Тя ни даде такава свобода, каквато много малко режисьори дават. Всеки ден можехме да предлагаме различни неща“ – сподели Любомир.


„Интересното в този спектакъл е процесът на създаването му. Исках да провокирам студентите, с които работя и затова избрах Кафка. Хубавото при работата с тях, е че те са свободни духом, не са обременени от никакви клишета, нямат професионалната надменност, се хвърлиха много смело в този процес, в който голяма роля има импровизацията си. Аз съм ученик на Юлия Огнянова и няма как да няма импровизация“  - отбеляза Катя Петрова.


Запитана какво е мястото на драматургичния текст в кукления театър, тя отговори, че в международен аспект на този въпрос се придава все по-голямо значение. „За мен това е сериозна провокация и си заслужава кукленият театър да работи със сериозни текстове, защото на езика на куклата могат да се кажат много неща, много важни неща…“ – подчерта Катя Петрова.


Полина Петрова

Коментари

Новини Варна