IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 27°
Култура
14:18 | 5 юни 2016
Обновен: 21:26 | 29 август 2024

Старопрестолни преподаватели показват изложба в галерия „Актив Арт”

Експозицията се открива на 8 юни (сряда) от 18.30 ч.

По материала работи: Юлиян Атанасов
Старопрестолни преподаватели показват изложба в галерия „Актив Арт”

Изложба на преподавателите от факултета по изобразително изкуство на великотърновския университет „ Св. св. Кирил и Методий” се открива на 8 юни (сряда) от 18.30 ч. в галерия „Актив Арт” във Варна. В експозицията са представени художествени произведения живопис, скулптура графика,плакат и витраж на художници –преподаватели във Факултета по изобразително изкуство.

 "Юбилейното половинвековно авторитетно присъствие на Факултета по изобразително изкуство към Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методий“ като значима образователна и културна институция ни поставя пред предизвикателството да бъдем достойни наследници на една утвърдена научна и художествена школа  –  така представя авторите доц. Борис Желев, декан на Факултета по изобразително изкуство.Още при основаването на ВПИ „Братя Кирил и Методий“(1963), в структурата му фигурира основополагаща катедра по Изобразително изкуство, в състава на която присъстват художници, повечето от които са отдавна утвърдени имена, с принос в българското изкуство: проф. Никола Кожухаров, проф. Васил Стоилов, проф. Васил Захариев, проф. Ненко Балкански, доц. Михаил Кац, проф. Петър Петров, проф. Александър Терзиев, доц. Никола Гелов, доц. Иван Маринов, проф. Спиридон Борисов, проф. Никола Хаджитанев и др.

 

Не след дълго Факултетът по изобразително изкуство се обособява като самостоятелно структурно звено на ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“ (1974 г.), а в академичният му състав вече присъстват възпитаници от първите випуски на университета. Към днешната дата възпитаниците на Факултета наброяват над 3000, голяма част от които са се реализирали и утвърдили като значими имена в българското и световно изкуство, в образователната система и други културни институции на страната.  През периода на съществуването си Факултета по изобразително изкуство е изградил и затвърдил своите образователни и художествени традиции и днес предлага актуална и съвременна подготовка в две професионални направления – Изящни изкуства и Арт педагогика. Стремежът ни е да поддържаме високо ниво на обучение, да дадем най-доброто специализирано образование, задълбочени познания и практически опит, така че нашите възпитаници да постигнат ефективна професионална и творческа реализация.“ Експозицията на преподавателите от факултета по изобразително изкуство на великотърновския университет „ Св. св. Кирил и Методий” ще остане до 30 юни.

 

Коментари

Новини Варна