IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 22°
Култура
09:41 | 17 май 2016
Обновен: 15:07 | 29 септември 2024

Великият Владимир Василиев начело на журито на балетната олимпиада

Единственият носител на Голямата награда на Варна ще председателства 27-о издание на Международен балетен конкурс Варна 2016

По материала работи: Деян Михайлов
Великият Владимир Василиев начело на журито на балетната олимпиада

Световната звезда на балета Владимир Василиев прие да бъде председател на журито на 27-ия Международен балетен конкурс Варна 2016. Огънят на Балетната олимпиада ще блесне по традиция в средата на юли на живописната сцена на Летния театър в българската морска столица – единствената открита сцена, на която се провежда голям международен танцов конкурс.

Владимир Василиев от Русия е обявен от критиката и почитателите за Бог на танца. Той участва през 1964 г. в първото издание на Първия международен балетен конкурс в света – варненския, и е единственият артист, печелил Голямата награда на град Варна. 

Василиев влиза в златната история на танца със своите несравними роли в балетите „Спартак”, „Лешникотрошачката”, „Каменното цвете”, „Конче-вихрогонче”, „Дон Кихот”, „Зорба Гъркът”. Заедно със своята партньорка и съпруга Екатерина Максимова създава поредица от дуети, превърнали се в образец за танцовите артисти. 


„Варненският международен балетен конкурс за мен е като първата любов. Въпреки множеството съществуващи други конкурси в различни страни, за мен той е единствен и неповторим. Преди всичко, защото беше първият в света и жребият тогава ми отреди печелившия номер 13, и имах щастието да получа Гран при. И накрая, най-важното – именно на този конкурс намерих приятели, талантливи и неповторими, любовта на които ме съпровожда през целия ми живот”, казва Владимир Василиев.

За 27-ото издание на Първия и най-престижен балетен конкурс в света организаторите от фондация „Международен балетен конкурс Варна” са събрали плеяда от най-изявени имена на световния танц - директори на големи трупи, педагози, лауреати от минали издания на конкурса, станали световни знаменитости. Кандидатите ще бъдат оценявани от светила от Япония, Китай, Франция, САЩ, Русия, Куба, Турция. Уважаваните български балетни специалисти проф. Петър Луканов,  доц. д-р Мария (Маша) Илиева - лауреат от Варна 1986, Сара-Нора Кръстева – артистичен директор на балета на Софийска опера, също ще бъдат част от журито.

Международният балетен конкурс Варна е основан е през 1964 г. и е Първият в света балетен конкурс. Организира се от фондация “Международен балетен конкурс Варна”, съорганизатор е Община Варна. Форумът се провежда с подкрепата на Министерството на културата на Република България. Патрон на 27-ото издание е вицепрезидентът на Република България Маргарита Попова. Балетната Oлимпиада е под патронажа на UNESCO и генералния директор на световната организация Ирина Бокова.

 

Коментари

Новини Варна