IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 21°
Култура
14:55 | 17 май 2016
Обновен: 21:29 | 29 август 2024

Морската столица чака да преживее „Едно музикално Варненско лято“ на 90 години

Акцентите в юбилейното издание на ММФ „Варненско лято“

По материала работи: Юлиян Атанасов
Снимки: Пламен Гутинов

Ели Маринова

„Едно Варненско лято“ на 90 години ни чака – така представи новата програма на юбилейното издание на най-стария музикален фестивал в България Коста Базитов – зам.-кмет на Варна. По повод юбилея тази година фестивалът е с удължено времетраене от над 100 дни и ще се проведе от 18 юни до24 септември. Очакваме 46 събития с привкус на класика и най-доброто от световната култура. Тази година фестивалът ще си взаимодейства перфектно с туризма на морската столица и неслучайно кулминационният момент от фестивала – Ренесансовата и барокова музика, е изтеглен едва на 22-24 септември с цел да се удължи сезонът, доколкото това е възможно – каза още Базитов. Международният музикален фестивал “Варненско лято”  е получил национален и международен престиж, а днес е представителен форум на българското и световното музикално творчество и изпълнителско изкуство в областта на класическата музика. Фестивалът има многожанров характер и включва опера, симфонични концерти, камерна и хорова музика, тематични цикли, Международна лятна академия.

 

През далечната 1926 година хората преди нас създават този фестивал, за да промотират варненската и българската музика – каза Антония Йовчева, директор на Дирекция "Култура и духовно развитие" в Община Варна. Ценителите на хубавата музика – гости на града ни и местни жители ще могат да чуят музика от 7 века – от 15 до 21 век. През своето съществуване ММФ „Варненско лято” е спечелил национално и международно признание. Той допринася много за утвърждаването на българското музикално творчество и изпълнителско изкуство. Девизът на първите организатори "да се обединят най-добрите музикални сили на страната" намира своите продължители в популяризирането на българската музикална култура. Редица български произведения са прозвучали за първи път в рамките на "Варненско лято". Фестивалът представя на шедьоври на българската и световната музикална култура и изпълнители с международен престиж. Традиционно е участието на Варненските музикални институти и на именити български изпълнители и състави. Концертите през цялото лято целят освен всичко, да привлекат и младата публика – каза Още Антония Йовчева.

 

С 50 000 лева повече отпусна Община Варна през тази година за дофинансирането на фестивала заради юбилейното му издание – допълни Даниела Димова, директор на Театрално-музикален продуцентски център Варна и председател на Постоянната комисия по култура при Общинския съвет.

 

Успешна се оказа формулата на организацията по модули на фестивала в последните две години – каза организаторка на ММФ „Варненско лято” Румяна Петрова. Така всеки ценител може да се ориентира по-добре и да избере концерта и типа музика, които харесва. Проявата е възникнала преди 90 години, за да промотира пред света калните бани на Варна. За първи път тази година ще участва Румънският национален оркестър  с диригент Кристиян Мандял. Това е най-успешният оркестър в Румъния в момента. Също своето първо участие на нашия фестивал ще отбележи и Камирата, Хамбург.

 

Акцентите в програмата:  Откриването на 18 юни от 20:00  часа ще бъде неслучайно с концерт на Варненска филхармония, дирижирана от Джанкарло де Лоренцо, Италия. По традиция това ще стане с Българска рапсодия „Вардар” на Панчо Владигеров като това е политика на фестивала – да представим варненската музика с надеждата големият маестро тепърва да включи  нашата музика в следващите си концерти. Камерата Орфика и Марио Хосен също са очаквани с нетърпение от родната публика. С любопитство ще се следи на 25 юни концерта на Уралския младежки симфоничен оркестър с диригент Енхе и солист Лия Петрова – цигулка, които ще представят Чайковски. Свой концерт в Москва са отложили Юри Башмет и „Московски солисти”, за да участват в ММФ „Варненско лято“ на 27 юни.

 

Варненска опера подготвя един интересен мюзикъл, който ще има своята фестивална премиера - "Граф Монте Кристо" по едноименния роман на Дюма. Любопитни ще са и изявите на Струнен квартет „Келемен”, Унгария , Квартет Келемен, Modern Art Orchestra, Унгария, Оркестър „Камерата Хамбург”. Меломаните очакват и  авторския концерт на проф. Милко Коларов, посветен на 70-годишнината на композитора.

 

Клавирно дуо Аглика Генова - Любен Димитров празнуват през 2016 година 20 години концертна дейност. Те също ще се представят на фестивала. С гастрол ще гостува Държавната опера – Истанбул с Фауст от Шарл Гуно. С него Фестивал "Аспендос" гостува на "Варненско лято".

 

Акценти са концертите на Людмил Ангелов и солисти на Концертгебау – Амстердам с Людмил Ангелов – пиано и Веско Пантелеев-Ешкенази – цигулка. За отбелязване е сътрудничеството с Икономическия университет във Варна, който предоставя за концерти своята аула с 550  места и чудесна акустика. Там ще се проведе Международна лятна академия в рамките на ММФ. Обученията ще водят Георги Василев – китара и Минчо Минчев – цигулка. И тази година на предишни цигулки на маестрото и неговите приятели ще могат да свирят даровити деца от Варна.

 

Още няколко от акцентите, които изведоха организаторите на фестивала на първата среща с журналисти в морската столица. Проф. Минчо Минчев ще изнесе заедно със сина си Нико Минчев концерт за две цигулки. С интерес се очакват концертите на Струнен квартет „Орфеус”, Германия,  Струнен квартет Орфей, Филхармония „Пионер” и рецитала на Пламена Никитасова – барокова цигулка.  Модулът „На границата с класиката“ определено цели да привлече по-младата публика с джаз, етно и поп.

 

 Безспорно гвоздей в тазгодишното юбилейно издание на ММФ се очаква да бъде Жорди Савал с „Виолите на Луи XIV“ – част от модула „Изкуството на Барока и Ренесанса“, оставен за края на септември. В Аулата на Икономическия университет Хелзинкското бароково трио и Жорди Савал ще представят една от най-старата музика на европейското Възраждане.

 

Впечатляващо е присъствието на солисти, диригенти, симфонични и камерни оркестри, хорове, оперни ансамбли, балетни състави като Болшой театър-Москва, Ленинградски Малий академичен театър за опера и балет, Одески национален академичен театър за опера и балет, Балет на Унгарската опера, Балетен състав от Комише опер-Берлин, Пикола скала–Милано, Дьор балет, Кралски фландърски балет, Кралски шведски балет, Московска филхармония, Чешка филхармония, Дрезденска филхармония, Симфоничен оркестър на Лайпцигското радио, Симфоничен оркестър на Ленинградското радио, Симфоничен оркестър на Пражкото радио, Лионски симфоничен оркестър, Пражки симфоничен оркестър, , Камерен оркестър на Миланската скала, Шуберт ансамбъл, Квартет “Бородин”, Камерата Амстердам, Камерата Траектина, Ансамбъл „Московски солисти” и Юри Башмет, Вокален квинтет “Амаркорд”, Квартет “Изаи”, Ансамбъл за барокова музика “Divino Sospiro”, Оркестър Spirit of Europe и много други.

 

В очакване на едно музикално Варненско лято на 90 години всеки, докоснат от красивата музика ще може да избере своето място, концерт, изпълнител, емоция, която да изживее – неповторимо и от световна класа.

Коментари

Новини Варна