IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 21°
Култура
15:58 | 12 ноември 2015
Обновен: 19:30 | 1 октомври 2024

Повече от 80 „кръстоносци“ и „османлии“ ще сблъскат оръжия в Аспарухово

Най-мащабната възстановка на битка ще е в събота

По материала работи: Слав Велев
Снимка Пламен Гутинов

ПОЛИНА ПЕТРОВА
Снимки ПЛАМЕН ГУТИНОВ


Повече от 80 реенактори ще се включат в най-мащабната възстановка на битка в България – „Последната битка на краля“. „Кръстоносците“ и „османлиите“ ще сблъскат оръжия в Аспаруховия парк във варненския квартал „Аспарухово“ в събота - 14 ноември от 15:30 часа. Събитието за осма поредна година възкресява спомена за битката при Варна, в която едва 20 годишен загива кралят на Унгария и Хърватия  Владислав ІІІ Ягело, посмъртно наречен Варненчик. „Историческите данни за числеността на двете армии не са еднозначни в различните източници – кръстоносците са били около 20-25 хил. човека, а османската армия е била със състав от 40 до 100 хил. човека. Ние ще преставим бойните действия разбира се доста схематично, но ще се постараем да пресъздадем тактическото развитие на схватката. През тази година участниците в бойните действия ще са най-много. Когато направихме първата възстановка, преди 8 години, в нея се включиха едва 10-на човека, днес са няколко десетки. За нас най-важна е историческата достоверност. Съобразили сме се с нея във всеки един елемент – от действията на бойното поле, през вида на оръжието, до дрехите и броните на участниците“ – казаха организаторите от сдружение „Чигот“. 

 


 


 


 


 


 


 


През всичките осем години в ролята на султана се изявява Борис Бедросов от Бургас. Той собственоръчно е изработил султанската броня, която е особено впечатляваща – с позлатени елементи и богата украса. В ролята на краля тази година ще е Иван Вълчев. През годините различни участници са обличали бронята на Владислав III. Броните, оръжията, дрехите и всички детайли са изработeни в работилницата на „Чигот“. „Сами си изработваме всичко – дори палатките, в които отсядаме по време на средновековните лагери, в които също вземаме участие. Направили сме си автентични дървени маси и столове, стремим се храната по време на тези лагери също да е приготвена по средновековни рецепти, играем игри, характерни за онова време“ – разказаха още от сдружението. Най-големият средновековен лагер, организиран от „Чигот“ е на крепостта „Червен“. Варненци участват и в подобни лагери в чужбина.


Международни гости ще има и на възстановката на битката при Варна. В мащабното събитие ще се включат два клуба от Сърбия, два от Турция и един от Румъния. Турският клуб Tlimhane archeri group ще представи уникална стрелба с лък. Гостучастници в „Последната битка на краля“ се очакват и от два български клуба – софийският „Модус Вивенди“ и великотърновският „18 етърски пехотен полк“.


Възстановката ще започне с представяне на типовете войски, които са участвали на двете страни, в това число и на балканските войни – българи сърби, гърци, които са участвали и в двете армии. Мащабното събитие ще приключи с  традиционното факелно шествие. „В него ще включим войни и от двете армии. То е нашият символичен поклон към участниците в битката на народите“ – отбелязаха от сдружение „Чигот“.

Васил Тенекеджиев, Теодор Бандармалиев, Ясен Ненков и Анета Анастасова от сдружение „Чигот“ представиха детайли от подготовката на „Последната битка на краля“.

 

Възстановката през тази година се организира с финансовата подкрепа на община Варна и съдействието на областна администрация.

Коментари

Новини Варна