Пъпешът е един от плодовете, който наред с динята, се консумира най-много през лятото. Основната причина за това е, че освен вкусен, той е пълен с вода, която подпомага хидратацията на организма в горещините. При това похапването му определено освежава и дава енергия за деня.
Въпреки че съдържа доста захари, яденето на плода в умерени количества е полезно, защото в него има ценни вещества, които участват в различни процеси в тялото.
В един плод има средно между 4,6 и 15,8% захари, до 6,7% целулоза, пектинови вещества, близо 10 мг витамин С, както и такива от групата на А, В и Е. Пъпешът е богат и на каротин (10-12 мг), желязо, калий, калций, магнезий и други минерали.
Tialoto.bg посочва най-големите ползи от консумацията на пъпеш:
Повече тонус и енергия за деня
Както стана ясно, само няколко парченца от плода сутрин могат да ви заситят и заредят с енергия. В 100 г пъпеш има близо 54 калории. Освен това витамин В6 замества нуждата на организма от въглехидрати и по този начин не създава усещане за глад.
По-добре работеща храносмилателна система
Водата в пъпеша, която е над 90% от състава му, помага за поддържане на електролитния баланс в тялото и предотвратява дехидратация. Подобрява храносмилателната система, защото облекчава и елиминира киселините, което насърчава движението на храната през червата. В пъпеша има ценни ензими, които ускоряват метаболитните процеси и така намаляват токсините в стомаха.
Прави кожата по-хубава и здрава
Както всеки друг плод, богат на витамини и минерали, пъпешът също е много полезен за грижата за кожата. Витамините А, В и С са силни антиоксиданти, които намаляват оксидативния стрес в клетките, пречистват порите от замърсяване и подобряват еластичността.
Ефикасно средство при стрес и напрежение
Доказано е, че редовното похапване на плода или пиенето на пресен сок от него, има положителен ефект при хора, които са подложени на стрес и имат слаби нерви.
Поддържа имунната система
Витамините и минералите в пъпеша са и отлично средство за укрепване на имунната система. Магнезият, калият, калцият и желязото са от особено значение за различните процеси. Те предпазват тялото от вируси и настинки, които „дебнат“ хората и през летния сезон.
Четете още: Роля на витамин В6 в човешкия организъм
Коментари