IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Живот
10:26 | 9 януари 2019
Обновен: 07:50 | 19 април 2025

Рецепта на деня: Печена тиква с мед и бадеми

Експлозия от вкусове, наслада за сетивата

По материала работи: manager
Рецепта на деня: Печена тиква с мед и бадеми

Ако заместите с това ястие закуската или обяда в продължение само на 10 дни, това ще се отрази много положително и върху фигурата ви.

Тиквата притежава ценни диетични и хранителни качества. Бедна е на мазнини. Съдържа около 80% вода, което я нарежда по съдържание на вода до краставицата. На 100 г съдържа около 55 ккал. 

От своя страна медът е коктейл от полезни вещества и притежава вълшебни свойства. В 100 г мед се съдържат: 21% вода; 323 ккал; 0,4 г белтъчини; 0 г мазнини и 78,3 г въглехидрати.

Всяка капка мед е богата на жизненоважни вещества – витамини (от групата В, А, С, Е, К и т.н.), минерали (калий, калций, натрий, фосфор, магнезий и т.н.), органични киселини (млечна, винена, лимонена, мравчена и т.н.), аминокиселини (глицерин, лизин, тирозин, глутаминова киселина и т.н.), въглехидрати (фруктоза, глюкоза, захароза и други захари), лесноусвоими белтъчини и ензими.

 

 

 

Необходими продукти:

 

1 средно голяма бяла тиква (може и с друг вид, но бялата тиква сама по себе си е достатъчно сладка и вкусна, и с нея ястието става по-хубаво)

4 с.л. мед

4 с.л. супени лъжици счукани бадемови ядки

 

Начин на приготвяне:

 

Измиваме хубаво тиквата. Ще я печем с кората, така че е много важно да я измием колкото може по-добре. Разрязваме я на две равни половини.

 

Изчистваме я от семките и влакната около тях.

 

Поставяме двете половинки в тава, сипваме отстрани две чаени чаши вода, а вътре в половинките по 1/3 ч.ч. вода.

 

Покриваме плътно с два пласта алуминиево фолио и печем на 200 градуса в предварително загрята фурна най-малко 2 часа и половина.

 

 

След като е добре омекнала, премахваме фолиото, отстраняваме останалата вода, намазваме по ръбовете с мед, а останалия мед равномерно разпределяме по повърхността на тиквата.

 

Поръсваме равномерно с бадемите и връщаме във фурната за още половин час.

 

Да ви е сладко!

Черно море

 

Рецепта на деня: Фантастичен турски десерт

 

Рецепта на деня: Диетичен сладкиш с мюсли, сушени плодове и ябълки

 

 

 

Коментари

Новини Варна