Случайно попаднах на едно видео, което показваше как се приготвя този невероятно вкусен сладкиш. След половин ден опити да си го преведа от турски, който изобщо не владея, накрая успях да приготвя тази уникално вкусна турска млечна баница със захар. Разбира се добавих и нещо от себе си, но в основата запазих оригиналната рецепта. Рецептата е за 18-20 порции, защото толкова са корите в един пакет фини кори за баклава.
Необходими продукти за 18-20 порции:
1 пакет фини кори за баклава
200 гр. краве масло
4 яйца
1 ч.ч. захар
1 к.ч. пудра захар
1/2 ч.л. сол
1 пак. ванилена захар
3 капки течна ванилия
500 м.л. прясно мляко
1 бурканче сладко от вишни
Начин на приготвяне:
За да ви е по-лесно, когато го приготвяте за първи път снимах стъпките на приготвяне на сладкиша.
Разтопете кравето масло. Намажете с него първата кора.
Надиплете я, както е показано на снимката.
Навийте я на охлювче.
И накрая я поставете в покрита с хартия за печене тава. Хартията трябва да покрива и част от борда на тавата, защото после ще изсипем вътре и течните съставки.
Повторете процедурата с всички кори, докато се напълни тавата.
Запечете навитите кори в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 20 мин.
Извадете и ги оставете да поизстинат, като през това време ще приготвим крема за заливка.
Разбийте яйцата със захарта (хубаво е да ги биете поне 7-10 мин., докато станат на хубав гъст мус), добавете пудрата захар и солта и бийте още малко, накрая прибавете млякото и ванилиите.
Залейте изпечените кори, като е хубаво да сипвате с голяма лъжица, а не направо от купата, за да се разнесе равномерно сместа.
Запечете за още 15 мин. на същите градуси.
Извадете от фурната и го оставете да се охлади.
Гарнирайте със сладкото от вишни.
Да ви е сладко!
Черно море
Рецепта на деня: Баница с ябълки и лимонов сос
Рецепта на деня: Коледни фунийки с кокосов крем
Рецепта на деня: Коледни мъфини с канела, мед и мандарини
Рецепта на деня: Диетичен сладкиш с мюсли, сушени плодове и ябълки
Коментари