IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Живот
14:32 | 31 декември 2018
Обновен: 20:49 | 26 септември 2024

Как да си направим сурвачка (сурвакница)

По стара традиция сурвакането става на 1-ви януари – децата сурвакат всички възрастни за здраве с думите “Сурва, сурва, Весела Година, Живи здрави до година, до година, до амина!

По материала работи: Слав Велев
Как да си направим сурвачка (сурвакница)

Времето между Коледа и Нова Година е време за семейството – идеалното време в студената зимна вечер на топло у дома да направите заедно с децата сурвачка, с която те ще сурвакат за здраве на 1-ви януари!

 

Какво ви е необходимо?

 

Дряново клонче (цена 10-25 стотинки до 1 лв за по-едрите на всеки пазар)

шепа пуканки

сушени сливи, сушени чушки, сушени ябълки

портокалова кора или от мандарина

непочистени фъстъци

прежда червена, бяла, зелена

кравайчета или други сладки

 

Захванете долните две по-големи клончета към основата с помощта на оплитане с червена прежда. Направете същото с горните две, така че да се оформи сурвачката. На различни места оплетете с преждата или завържете като панделки от прежда.

 

Нанижете пуканките като гирлянд и свържете двата най-далечни края на големия кръг долу. Нанижете чушките, сливите, ябълките и украсете на различни места из сурвачката. Ето че тя е готова и е много по-красива от купешките такива!

 

По стара традиция сурвакането става на 1-ви януари – децата сурвакат всички възрастни за здраве с думите “Сурва, сурва, Весела Година, Живи здрави до година, до година, до амина!”, а те пък им се отблагодаряват с дребни лакомства и стотинки.

 

az-jenata.bg

 

 

Коментари

Новини Варна