Аспержите са едни от най-полезните зеленчуци.
Наричани още кралски зеленчуци, те са особено подходящи за отслабване.
Причината аспержите да се включват във всяка диета е това, че съдържат минимално количество калории – почти нищожно.
Названието си кралски зеленчук те получават заради Луи XIV. Кралят бил пристрастен към тях.
Особено предпочитани са аспержите при диета, защото в тях почти няма калории. Те спадат към Неутрални храни тип 2, а тези храни може да се използват без ограничения.
Аспержите могат да се приготвят по най-различни начини - на пара, на грил или на тиган.
Термичната обработка отнема само няколко минути, а консумацията им носи калий, калций, натрий и желязо.
Кралските зеленчуци имат и детоксикиращ ефект с изразеното си диуретично действие.
Английски учени препоръчват яденето на аспержи от мъже в напреднала възраст, които водят полов живот. Освен като усилвател на сексуалната мощ, тези зеленчуци действат и като верен помощник на сърцето, предпазвайки го от свръхнатоварване по време на акта.
Но данните за свойствата им датират още от XVII век, когато видният лечител Николас Кулпепер залагал на аспержите при борбата с всякакви полови проблеми, особено на мъжа. Самият Кулпепер признава, че неведнъж е прибягвал към свойствата на пръчковидните зеленчуци и за лични цели.
Митовете за действието на аспержите постепенно обхващат все по-голяма част от Западна и Централна Европа и не след дълго тяхното ядене се превръща в традиция и символ на мъжественост и плодовитост. В началото на XIX век преди сватба младоженците се тъпчели на сила с аспержи, за да гарантират доброто си представяне през първата брачна нощ.
Днес вече знаем, че аспержите са един от немногото зеленчуци, съдържащи триптофан – съставка, която предизвиква мозъка да отделя серотонин – т.нар. „хормон на щастието“. Така че освен сексуално мощни, те ни карат да се чувстваме и сексуално удовлетворени.
Как се почистват и приготвят аспержите:
1. Когато аспержите са млади, единственото, което трябва да се направи е да се отрежат леко стъблата в долната им част и да се подравнят.
2. На по-големите аспержи стъблата започват да се уплътняват и с белачка за зеленчуци те трябва внимателно да се обелят в посока от пъпките към основата.
3. Аспержите се приготвят легнали в съд с кипяща подсолена вода за 4-5 мин. или се връзват на връзки и се слагат във висока, затворена с капак, тенджера с вряща вода, така че нежните пъпки да останат над водата и леко да се сварят на пара.
4. Веднага се заливат с ледена вода, за да спре варенето и да не си загубят свежия зелен цвят. Много е важно да не се преваряват.
Връхчетата може да се консумират и сурови на салата.
Правилно сварените зелени аспержи имат свеж цвят и са крехки и прятно хрупкави.
Ето и осем изпитани рецепти от bgbilka.com за приготвяне на вкусни аспержи:
Аспержи на скара, на барбекю
На скара и барбекю са още два варианта за приготвяне на аспержи. И в двата случая зеленчукът може да бъде директно изпечен на скара или барбекю, или да се бланшира предварително. Бланширането продължава две минути във вряла подсолена вода.
След това идва ред на печенето, като периодично обръщате аспержите, за да се изпекат от всички страни. След приключване на печенето ги сложете в чиния.
Отделно разтопете малко масло и ги залейте.
Аспержи на барбекю или скара може да приготвите и с домати
Разликата в тази рецепта е приготвяне на марината. Тя се състои от:
- бял оцет+зехтин (по 60 мл)
- мащерка – две лъжички
- чесън – две скилидки (счукан)
- червен лук – 600 гр (реже се на четвъртинки)
Всички тези съставки се смесват. Единствено лукът престоява няколко минути в марината. След това на скарата се изпичат почистените аспержи (около 700 грама), коктейлните домати (250 грама, нарязани на половинки) и лука.
Изпечените зеленчуци се разпределят в чинии и след това се заливат с маринатата.
С домати на фурна
Аспержи с домати – още една вкусна комбинация, която се приготвя на фурна. За нейното приготвяне е необходимо следното:
- аспержи (зелени) – четвърт килограм
- домати (коктейлни) – 200 грама; режат се на шайбички
- зехтин – две лъжици е достатъчно количество
- чесън – две скилидки
- пресен босилек – 8-10 листчета
- балсамов оцет – супена лъжица
- сол и смлян черен пипер се слага в количества според вкуса
Докато подготвяте продуктите за печенето, включете фурната на 190 градуса, за да загрее. Доматите, нарязани по указания начин, поставете в купа. Прибавете към тях накълцания босилек и счукания чесън. Накрая добавете оцета и разбъркайте добре.
Почистените аспержи сложете в тавичка. Залейте ги в мазнината и овкусете с подправките. Оставете ги за 10 минути във фурната. След това извадете ястието от там и към него прибавете доматената смес.
Върнете го да се доизпече за още 15 минутки, след което може да го сервирате.
Салата с поширани яйца
За приготвянето на салата с аспержи и поширани яйца трябва да си набавите следното:
- аспержи – 8 стръка, предварително почистени
- яйца – 2 броя (за предпочитане по-големи по размер)
- листна салата – 2 шепи (може да използвате маруля, бейби спанак и други подобни)
- краставица – една четвъртинка, нарязана на лентички
- червено цвекло – предварително нарязано на малки парченца и задушено – 200 грама
- по супена лъжица качествен зехтин и балсамов оцет
Първо смесете течните съставки. Разпределете в две чинии листната салата+краставицата.
В отделен съд сложете аспержите да се сварят. Във вряща вода чукнете яйца и изчакайте белтъкът да стегне. Извадете ги от водата, когато жълтъкът е все още течен.
Към листната салата и краставиците прибавете цвеклото. След това добавете аспержите, а накрая сложете яйцата. Следва заливане с дресинга и поднасяне на вкусната салата.
Пилешко с аспержи
Пилешко с аспержи е друга вкусна комбинация, в която ще влюбите от първата хапка. За приготвянето й са необходими следните съставки:
- пилешки бутчета с кожата- 4 бр
- червен лук (нарязани на четвъртинки) – 3 глави
- чесън – 8 скилидки
- розмарин – 4 стръкчета
- зехтин – 2 супени лъжици
- стрити сушени люти чушки – 1/2 чаена лъжичка
- морска сол, червен и черен пипер на вкус
- аспержи – 2 броя
- чери доматчета – 250 гр
Настройте фурната на 200 градуса. В тавичка сложете пилешките бутчета. Добавете към тях лук, чесън и стръкче розмарин.
Поръсете със зехтин и морска сол. Прибавете червен и черен пипер. Сложете ястието във фурната и изчакайте да се запече за около 20 минути.
След това прибавете доматчета и аспержите (може и цели). Върнете тавичката във фурната и я оставете там още 8-10 минути.
Готовото ястие сервирайте веднага.
Аспержи с гъби
Аспержи с гъби е друга вкусна рецепта, която задължително трябва да опитате. За приготвянето на това ястие е необходимо следното:
- връзка аспержи
- печурки (по-едри) около 12 броя
- четвърт чаша вода
- масло – 3 лъжици
- сол и черен пипер (прясно смлян) – в количества на вкус
Първо задушете гъбите в маслото, докато придобият златист цвят (около минута). Извадете само гъбите, без мазнината (ако е останала такава). Ако не, сложете още масло да се разтопи в тигана.
След това добавете и аспержите. Сотирайте ги за две минутки. Добавете сол и черен пипер. Смесете екзотичния зеленчук с гъбите и поднесете ястието топло.
Паста с аспержи и доматен сос
Любимата ни паста перфектно си подхожда с аспержи. Точната комбинация включва следните съставки:
- половин килограм от пръчковидния зеленчук
- паста – половин кг (изберете къси макарони)
- стар лук – 50 грама (реже се на ситни парченца)
- чесън – две скилидки
- зехтин – 50 мл
- мащерка (сушена, може и свежа) – една лъжичка
- домати (почистени и настъргани на ренде) – 250 грама
Първо запържете лука и чесъна в мазнината. След това към тях прибавете и доматите. Изчакайте сместа да кипне. Овкусете соса с предложените подправки, но не се ограничавайте единствено с тях.
Отделно сварете пастата и аспержите. След като ги отцедите от водата разпределете в чинии. Отгоре залейте с приготвения доматен сос.
Аспержи с ориз
Аспержи с ориз е още една от възможните комбинации на вкусния зеленчук. За това ястие трябват:
- ориз – 200 грама
- аспержи – половин кг
- зехтин – 1 супена лъжица
- зеленчуков бульон – 1 литър+500 мл вода
- накълцан магданоз и масло – по една супена лъжица от двете съставки
Измитият и старателно почистен ориз първо се задушава в зехтина. След това се добавя бульона и се оставя да къкри на котлона до поемане на водата.
Екзотичният зеленчук е необходимо да сварите отделно във водата. След приключване на варенето аспержите се решат на парченца. Прибавят се към ориза. Към топлото ястие се добавя маслото и накълцания магданоз.
Коментари