IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Живот
14:21 | 15 ноември 2016
Обновен: 15:11 | 29 септември 2024

Една бира на ден е полезна за сърцето

Резултатите са от американско изследване

По материала работи: Пламен Янков
Една бира на ден е полезна за сърцето

Пиенето на една или две халби бира на ден може да понижи риска от инсулт или сърдечносъдови заболявания, тъй като забавя намаляването на "добрия" холестерол, пише в. "Дейли експрес", позовавайки се на резултатите от американско изследване, цитира БНТ.

 

За целите му специалисти от университета на Пенсилвания са анализирали данни за консумацията на алкохол сред 80 000 здрави китайци, наблюдавани в продължение на шест години. Изследователите са установили, че с течение на времето нивата на "добрия" холестерол намаляват, но умерената употреба на алкохол, и в частност на бира, забавя този процес. Предпочитанието към по-твърди напитки не е оказало същото благоприятно въздействие. Ефектът от виното не е бил достатъчно добре проучен.

 

Умерена консумация се равнява на две халби бира дневно за мъжете и на една за жените. Липопротеинът с висока плътност (HDL), известен като "добър" холестерол, има свойството да подпомага отстраняването на плаките на "лошия" холестерол (LDL - липопротеин с ниска плътност) от артериите, като по този начин понижава риска от развитие на сърдечносъдови проблеми. Ниските нива на "добрия" холестерол са свързани с опасност от болести на сърцето като инсулт и инфаркт, напомнят експертите.

 

Четете още Бързата бира в обедната почивка е неприемлива

Коментари

Новини Варна