IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Избрано
13:25 | 4 февруари 2017
Обновен: 21:02 | 5 септември 2024

И студенти ще оказват психосоциална подкрепа на онкоболните във Варна

Трябва да се повиши обществената ангажираност към опасната болест

По материала работи: Пламен Янков
И студенти ще оказват психосоциална подкрепа на онкоболните във Варна

И студенти ще оказват психосоциална подкрепа на онкоболните. Това съобщиха от Специализираната болница за активно лечение на онкологични заболявания д-р Марко А. Марков – Варна“ по повод Световния ден за борба с рака 4 февруари.  


Програмата за оказване на психосоциална подкрепа стартира през есента на миналата година и върви успешно. От началото на февруари за работа с онкологично болни пациенти вече се обучават студенти по психология на ВСУ „Черноризец Храбър“. В рамките на три месеца всеки ден по 4 часа те ще извършват първоначален скрининг в онкокомитетите и последващо изследване за нивата на тревожност и депресивност на пациентите в отделенията по химиотерапия и по лъчетерапия. 


През тази година СБАЛОЗ – Варна, ще започне и обучение на медицински и немедицински персонал, както и на социални работници, за оказване на психосоциална подкрепа на онкологично болните пациенти и техните близки. 


Общинската Онкологична болница провежда и кампании за безплатни профилактични прегледи от 10 години. И през 2017 г. приоритет за специалистите на здравното заведение ще  бъде превенцията на онкологичните заболявания с най-голяма честота – рак на млечната жлеза, на женските полови органи, на простатата, на дебелото черво и на кожата. 


Световният ден за борба с рака се отбелязва по инициатива на Световната здравна организация. Целта е да се повиши обществената ангажираност към опасната болест, която в световен мащаб е един от основните фактори, причиняващи смърт. 


Мотото на инициативите, свързани с борбата с болестта на XXI век, е „Ние можем, аз мога. 

 

Черно море

Коментари

Новини Варна