IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Избрано
20:57 | 26 август 2016
Обновен: 15:12 | 29 септември 2024

Звездите минаха по червения килим на "Любовта е лудост" (СНИМКИ)

Над 90 филма ще бъдат прожектирани в 24-ото издание на филмовия фестивал

По материала работи: manager
Звездите минаха по червения килим на "Любовта е лудост" (СНИМКИ)

Повече от 90 филма ще бъдат прожектирани от 26 август до 3 септември в залите на Фестивалния и конгресен център-Варна, както и в зала „Пленарна“ в сградата на Община Варна.

 

 

Награда за цялостен принос към българското кино на 24-тия фестивал „Любовта е лудост“ ще получи актрисата Доротея Тончева. Завършва актьорско майсторство във ВИТИЗ „Кръстьо Сарафов“ при проф. Кръстьо Мирски през 1969 г. Но още като студентка е поканена във филма „С дъх на бадеми“ (1967), в който участват Стефан Данаилов, Невена Коканова и Георги Георгиев-Гец. Играе в някои от емблематичните за българското кино филми, сред които – „Бяла стая“, „Черните ангели“, „Иван Кондарев“, „Петимата от РМС“, „Дами канят“ и др.

 


По традиция в конкурсната програма ще бъдат показани 12 филма, сред които има заглавия от Белгия – „Хотел Проблематика“, руския „Лабиринта на любовта“ на българския режисьор Владимир Щилиянов и българския на Максим Генчев – „На педя от земята“. Известни са и трима от членовете на журито – испанският сценарист и режисьор Мигел Барос, италианският филмов критик Микеланджело Месина и арменецът Харатюн Хачарян.

 


За първи път в програмата на „Любовта е лудост“ ще бъде показан филм от Чили – „Третият бряг на реката“, а голяма вероятност има да видим и последния филм с участието на великия Питър О‘Тул, Арманд Асанте, Майкъл Медсън „Утрото им преднадлежи“ на казахстанския режисьор Саламат Мухамед-Али, който ще получи широко разпространение по цял свят.

 


В съпътсващите програми ще можем да гледаме панорама на филми по творби на Шекспир, Анджей Вайда, български ленти, които имат юбилей през тази година, както и ретроспекция на филми с участието на Доротея Тончева.

 

Още по темата: Пет френски филма с вход свободен във фестивала “Любовта е лудост”

Коментари

Новини Варна