IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 22°
Избрано
16:51 | 19 май 2016
Обновен: 03:16 | 9 септември 2024

Проф. Стоимен Стоилов, носител на голямата награда „Варна“: Докато съм жив искам да работя за този град!

Художникът дари премията си от 3000 лв. на изоставени деца

По материала работи: Слав Велев
Снимка Пламен Гутинов

Носителят на голямата награда „Варна“ проф. Стоимен Стоилов трогна всички присъстващи на церемонията по раздаването на отличията, с решението си да дари полагащата му се парична премия на деца в неравностойно положение. 3 000 лв. ще получи комплексът за социални услуги за деца и младежи, който обединява 8 центъра за наставяне от семеен тип, където живеят 96 деца и младежи, 70 от които с тежки увреждания. „Ние полагаме за тях денонощно грижи и ще използваме сумата за закупуване на материали, необходими за тяхното ежедневно обгрижване“ – подчерта директорката на институцията Диана Дянкова. 

 

 


„Докато съм жив искам да работя за този град!“ – каза в словото си, след като получи голямата награда „Варна“ художникът Стоимен Стоилов. Той беше отличен за работата си по двете монументални живописни творби, създадени през 2015 г. в класическото фоайе на Икономически университет – Варна. „Всъщност темите на тези две картини нямат нищо общо с икономиката като наука, защото ми се стори, че това във времето може би ще остарее. Затова заложих на историята, на метафората, на алегориите“ – каза проф. Стоимен Стоилов.

 


Общо 26 награди „Варна“ бяха раздадени и тази година в навечерието на 24 май. 9 от тях в сферата на културата, 9 на предучилищното и училищно образование и 8 – на науката и висшето образование.

 

В сферата на културата отличие получи екипът на Драматичен театър „Стоян Бъчваров“ във връзка с 95-годишния юбилей на институцията. „Тази награда е за всички, които са отдали душата си, силата си, енергията си на варненската публика и продължават да го правят“ – отбеляза Веселина Михалкова – артистичен директор на Драматичен театър „Стоян Бъчваров“.

 

 

Награди получиха и хорът при държавна опера Варна с диригент Стефан Бояджиев,

 

 

както и женският народен хор „Цветница“ с диригент Атанас Илиев.

 

В раздел изобразително изкуство беше отличен художникът Георги Георгиев.

 

 


Награди бяха връчени и на Наско Димитров – за дългогодишна книжовна и издателска дейност,

 

както и на Николай Увалиев – за цялостна дейност като създател и главен редактор на електронната библиотека „Паметта на българите“.

 

 

За написване и издаване на книгата с разкази „Любов“ с награда „Варна“ беше удостоен Николай Савов.

 

 

Колективно отличие за литература беше присъдено на международната творческа организация „Славянска литературна и артистична академия“ с председател Елка Няголова.

Тя благодари на всички, които са видели нещо полезно в дейността на академията, която има свои филиали в 19 страни по света. 

 

Димитър Ясенов и Мадлен Сергеева бяха отличени като ученици на годината.

 

Осмокласникът от МГ „Д-р Петър Берон“ получи награда заради спечелен златен медал на национална олимпиада по математика и сребърен медал от иранска олимпиада по геометрия.

 

 

Признанието на ученичката от спортното училище „Георги Бенковски“ беше заради завоювания бронзов медал с ансамбъла  по художествена гимнастика на пет топки и заето седмо място в многобоя на европейското първенство в Минск. 

 

 


Учители на годината станаха Юлия Недева – ръководител на вокален ансамбъл „Сребърни звънчета“ при ОДК, Керанка Колева от ОУ „П.Р. Славейков“, Стоян Ненков от МГ „Д-р Петър Берон“ и Живко Николов от спортно училище „Георги Бенковски“.

 

Керанка Колева подчерта, че дължи отличието си най-вече на успехите нейната възпитаничка Стефания Милева, която е втора в България по рейтинг сред всички второкласници, които са се явили на най-престижните математически състезания. 


Колективни награди в сферата на предучилищното и училищното образование получиха ЦДГ „Слънчева дъга“, ОУ „Ангел Кънчев“ и ГПЧЕ „Йоан Екзарх“. 
 

 

Награди „Варна" в сферата на науката и висшето образование получиха доц. д-р Силва Петева Андонова – Атанасова, д.м.н., екипът на Клиниката по лъчелечение към УМБАЛ „Света Марина" – Варна с ръководител доц. д-р Елица Петкова Енчева - Мицова, д.м., доц. д-р Райна Иванова Христова, научен колектив с ръководител капитан I ранг доц. д-р Недко Иванов Димитров, проф. д-р Стефан Минчев Вачков, научен колектив с ръководител проф. д.ик.н. Анна Недялкова – президент на ВСУ „Черноризец Храбър", проф. дтн. инж. мат. Крум Костов Герасимов и научен колектив с ръководител доц. д-р Димитър Йорданов Димитракиев.


Връчени бяха и два златни почетни знака „За заслуги към Варна“ – на началника на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров" кап.I ранг проф. д.в.н. Боян Медникаров и ректорът на Икономическия университет – проф. д-р Пламен Илиев. Икономическият университет получи и награда „Варна“ в сферата на културата за реставрация на старата класическа сграда на учебното заведение. 

 

 

 

Полина Петрова
Снимки Пламен Гутинов

 

Коментари

Новини Варна