IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 15°
Избрано
12:08 | 15 август 2015
Обновен: 23:12 | 24 август 2024

Министър-председателят откри Бреговият център във Варна (СНИМКИ)

Бойко Борисов: Заловени са над 100 т горива без документи, тече специализирана операция

По материала работи: Борис Проданов
Министър-председателят откри Бреговият център във Варна (СНИМКИ)

Бреговият център за управление на корабоплаването беше тържествено открит във Варна. На церемонията присъстваха премиерът Бойко Борисов, транспортният министър Ивайло Московски, министърът на спорта Красен Кралев и кметът на града Иван Портних. Преди това сградата беше осветена с водосвет от Варненския и Великопреславски митрополит Йоан.

Изграждането му е част от дейностите по проект „Информационна система за управление трафика на плавателни съдове (VTMIS) - фаза 3”, който се осъществява със съфинансиране от Европейския фонд за регионално развитие, чрез ОП „Транспорт” 2007 – 2013 г. Общата стойност на проекта е близо 40 млн. лева, а изграждането на двата брегови центъра във Варна и Бургас възлиза на почти 4 млн. лв.

“Освен за управлението на корабния трафик, с този център ще подпомогнем и дейностите, свързани с предотвратяване и противодействие на контрабандни схеми, ощетяващи държавата", каза при церемонията Бойко Борисов.

МО, МВР, Агенция “Митници” ГДБОП и финансовото министерство ще могат да ползват информация от варненския Брегови център.

 

Бойко Борисов разкри, че от 2 дни тече специализирана полицейска операция срещу контрабандното гориво.

 

“Заловени над 100 тона горива без документи. Това ощетява както държавата, така и всеки гражданин, защото след ползването им се налага да си ремонтира колата”, заяви министър-председателят.

Десет мобилни екипа извършват проверки за манипулирани горива във всички нефтобази и повечето бензиностанции в цялата страна. Следи се за това дали бензините не се разреждат с химически елементи, които повишават октана, но в същото време повреждат двигателя на автомобила.

 

Борисов посочи, че засегнатите компании са активизирали адвокатите си, но увери че държавата ще бъде безкомпромисна по отношение на контрабандата на горива, тъй като по този начин тя губи милион левове от данъци. Той допълни, че в това отношение службите работят добре и вече данъчните постъпления са преизпълнени с над 2 млрд. лв.

 

“Желая ви да сте живи и здрави, честит празник! Да поздравим "Черно море" за многото купи , които взе и да продължавате така!", каза при тържественото откриване на кулата премиерът.

 

Снимки ФЕЙСБУК

Коментари

Новини Варна